DEBATT: ”Accepterar den tilldelningen vi får”

Debattören anser att vi ska acceptera den tilldelning vi får - speciellt när det gäller rovdjur - och förvalta den på det goda sätt som den svenska jägarkåren gör. Han anser att gnäll ger bränsle åt jakthatarna.

Jag ser mer och mer gnäll från jägarkåren om att tilldelningen är för liten eller obefintlig. Det gäller speciellt våra rovdjur: varg, björn och lo.
Det alla jägare vill är att få jaga. Vi vill ha tillgång till naturen, viltet, gemenskapen. Vi vill se glädjen i våra jakthundar när vi stryker av kopplet.

Rovdjuren river upp starka känslor oavsett om du är jägare eller inte. Men när jägarkåren gnäller på tilldelningen anser jag att vi skjuter oss själva i foten.
Det ger mer bränsle till jakthatarna som svarar med kommentarer som: ”skjutglada” ”mördare” och att vi vill ”utrota djuren”.

Jag skulle vilja se en ändring från oss jägare.
Accepterar den tilldelningen vi får.
När vi får tilldelning låt oss förvalta jakten på det goda sätt vi gör. En förebild till resten av jaktvärlden.

Låt oss tillsammans hitta tillbaka till den bästa jakten i världen, som vi en gång hade. Där viltet, skogen och människorna kan samverka utan att människorna konkurrerar ut viltet och förstör skogen.
Innan det är för sent!

David Ekebom, 25 år.

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.
Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser