Jaktnyheter

Dåligt val av norska Miljöpartiet – hamnar utanför Stortinget

Norska väljare har nu röstat fram sina politiker. Miljöpartiet i Norge kommer inte in i Stortinget. Foto: Gettyimages

Den norska motsvarigheten till svenska Miljöpartiet, Miljøpartiet De Grønne, gör ett dåligt val och når inte över fyraprocentsspärren. Därmed hamnar de utanför Stortinget, som är motsvarigheten till Riksdagen i Sverige.

"}}

NRK rapporterar att förväntningarna inom norska Miljøpartiet De Grønne i årets val var höga, på grund av klimatfrågan.

Vid 00.30-tiden i natt stod det klart att partiet fått 3.8 procent av rösterna och därmed inte klarar spärrgänsen till Stortinget.

– Alla i Norge är inte med på att oljeepoken börjar ta slut nu. Det är lite av att sorgearbete som landet måste gå igenom. Sedan tycker jag De Grønne i mycket är ett storstadsparti som har svårt att hävda sig mot Senterpartiets förankring på landsbygden, säger Therese Reitan, född i Norge och statsvetare på Södertörns högskola, till Svenska Dagbladet.

I Sverige är det val om ett år och det finns prognoser som tyder på att svenska Miljöpartiet kan få svårt att klara fyraprocentsspärren.

En läsare av Jaktjournalen uppger följande:

”I dagens nätupplaga står det att norska Miljöpartiet hamnar utanför Stortinget p g a att de inte klarar spärrgränsen till Stortingsvalet. Det är både rätt och fel. Ja, de klarar inte den nationella spärrgränsen, men på grund av det norska valsystemets utformning kommer de att få tre mandat eftersom de är starka i Oslo och därmed kan ta lokala mandat i den valkretsen (och en grannvalkrets med inslag av storstadsbor)”, skriver läsaren.

Jaktjournalens redaktion jobbar vidare för att få mer information. Texten uppdateras ytterligare.