Dåligt flygväder sinkar norsk vargflytt | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
10 månader sedan vargflytt
De norska myndigheterna väntar på bra flygväder, för att kunna flytta vargar. Arkivbild: Gettyimages, montage
Dåligt flygväder sinkar norsk vargflytt

De norska myndigheternas helikopter för sövning och flytt av två vargar står i beredskapsläge. Just nu är det dåligt flygväder som stoppar flyttplanerna.

Hösten 2019 flyttades en varghane som uppges ha gener från Finland-Ryssland från Engerdal och in till den norska vargzonen. Men vargen vandrade tillbaka och bildade revir med en tik i det som kommit att kallas Deisjøen-reviret.

För att skydda den ”viktiga” vargen har regeringen gett Miljødirektoratet i uppdrag att söva vargarna och flytta dem. Under tiden är licensjakten i hela Engerdal kommun och delar av Rendalen stoppad

Ett problem med flyttplanerna är att det saknats spårsnö. Men på måndagen meddelade Miljødirektoratet via Twitter att det nu snöar i området. I ytterligare en uppdatering meddelar myndigheten att man fått in bilder på vargspår i snön.

”Det snöar över Deisjøen idag, och viss nederbörd rapporteras fortfarande i framtiden. Om det kommer som snö kan vi få bra spårningsförhållanden, men inget stabilt flygväder rapporteras de närmaste dagarna”, skriver Miljødirektoratets tjänstemän i sitt twitterinlägg.

Enligt sajten Vackert väder slutar det komma nederbörd över Engerdal på söndag.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!