Annons
CZ 457 Syntetic – värdig utmanare | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 månader sedan vapentest
Avtryckarsystemet är nytt för CZ 457 med alla justeringsmöjligheter.
CZ 457 Syntetic - värdig utmanare

CZ 457 serien har alla fördelar från tidigare .22 lr vapen från CZ. Prisbilden är ”gynnsam” och med ett avtryckarsystem i högsta klass gör det CZ 457 vapnen till värdiga utmanare till de flesta tillverkare. Modellutbudet är mycket stort med piplängder och kolvmodeller. Pipbytessystemet gör inte saken sämre. Vi har provat Syntetic.

CZ, Zbrojovka Brno är ett gammalt företag med anor från tidigt 1900-tal och vars huvuduppgift var att tillverka vapen för den Tjeckoslovakiska statens behov. CZ hade en omfattande verksamhet från reparation av järnvägsutrustning, armévapen, telegrafutrustning och verktyg.

CZ 457 är en värdig utmanare till de flesta tillverkare, skriver Jaktjournalens vapenexpert.

Med ett hotande krig flyttades tillverkningen från Strakonice, nära den tyska gränsen, till Uhersky Brod, som ligger mera skyddat sydost om Brno i Tjeckien.

Efter världskriget ändrades produktionen markant med inriktning på jaktvapen men CZ fortsatte också sin tillverkning av fordon, motorcyklar, cyklar, industriutrustning och motorer.
CZ är idag en världsledande tillverkare av jakt- och vapen för polis och militär med en stark ställning på den nordamerikanska kontinenten.

.22 Long Rifle eller 5,6x15R

Kalibern 0.22 tum eller 5,6 millimeter. R står för ”Rimfire” eller kantantändning. Hylslängden är 15 mm. .22 kantantändningspatronerna har sitt ursprung i Flobert BB Cap från 1845. Nästa steg kom med Smith and Wesson .22 Short 1857. Kantantändning har förekommit i flera kalibrar som användes både i revolvrar och gevär i civila och militär sammanhang.

.22 lr introducerades 1887 av J. Stevens Arm & Tool Company. Kalibern .22 lr är omåttligt populär och välanvänd inom jakt, sportskytte och träningsskytte. Antalet avfyrade .22lr patroner per dag är enligt uppgift cirka en miljard.

.22 patronens utveckling

.22 Winchester Magnum Rimfire, såg dagens ljus 1959 hos Winchester. I originalversionen laddades patronen med en 40 grains kula och levererade 610 m/s vid mynningen. Ammunition tillverkas av Winchester, Remington, Federal, CCI, Hornady och Fiocchi.

.17 Hornady Magnum Rimfire, i dagligt tal, .17 HMR lanserades 2002 av Hornady. En .22 Magnum krymptes till kaliber .17 (4,5 mm). Patronen levererar imponerande 775 m/s vid mynningen med en 17 grains kula. Kaliber .17 patroner tillverkas av samma fabriker som tillverkar .22 WMR.

.22patronernas ”problem” och ”lycka”

För den som vill skjuta mycket är .22 patroner en välsignelse. Kostnaden för en ask jaktmatch motsvaras av cirka 500 patroner i kaliber .22 lr. Här finns möjligheten att verkligen mängdträna inför jakten. Patronen är vindkänslig men det är oftast inget problem på skjutbanans 50 meter. På de flesta jaktskyttebanor kan man sätta en miniatyrälg eller älgkalv på vagnen och med anpassad hastighet blir det perfekt träning.

Jaktligt ger magnumpatronernas högre utgångshastighet avståndsbedömningen lite mindre betydelsefull men vinden är ändå en komplicerande faktor.

Lockande med pipbyte

CZ 457 har samma pipbytessystem som CZ 455. Pipor från CZ 455 kan användas i CZ 457 utan några problem. Med dagens licensregler är detta en stor fördel för den som vill skjuta mycket med .22lr och jaga med .22 Magnum eller .17 HMR.

Pipbytessystem medförde en liten speciell design för rekylklackens placering. Rekylklacken brukar vara fräst framför magasinschaktet. Piporna är fastklämda i mekanismen med två skruvar som sitter där rekylklacken brukar vara. PÅ CZ 457 är därför rekylklacken fräst längst bak på lådan. Det verkar fungera lika bra om man ser till precisionen.

CZ 457 familjen

CZ 457 har sitt ursprung i den tidigare 455 som i sin tur utvecklades från 452 från 1954 och 453 modellerna som sedermera blev CZ 455 2010. CZ 457 serien består av totalt elva modeller med olika stockning, piplängd och piputformning från lätta jaktpipor till tunga matchpipor. Det är troligt att alla kommer att hitta en modell som passar.

CZ 457 Syntetic har inga fasta riktmedel vilket inte gör något då det förmodligen inte är många som inte monterar kikarsikte på ett vapen för träning och småviltjakt.

Lådan är fräst med ett traditionellt elva millimeters spår för montage av kikarsikte. Det går utmärkt att montera en Picatinnyskena för den som så önskar.

Som tidigare nämnds finns elva modeller att välja på. Toppmodellen är CZ 457 Long Range Precision har en grov kolv med justeringsmöjligheter anpassad för skytte med benstöd och liggande skytte. En flutad matchpipa och ett patronläge, Match Chamber, med mycket exakta toleranser för bästa möjliga precision. Ett vapen för tävlingsskytte på upp till 200 meter.

Någonstans i mitten av utbudet finns en CZ 457 Thumbhole med en tumhålsstock i laminat.

Alla dessa har pipan gängad för ljuddämpare och två fästen på framstocken för rem och benstöd.

Syntetkolv

CZ 457 Syntetic är en prisvärd ingång till 457-serien. CZ 457 Syntetic väger 2,4 kg utan kikarsikte vilket gör vapnet mycket lätthanterat i alla situationer. Kolven är gjord i fiberförstärkt polymer, enkel men funktionell. Den lilla patronen kräver inte mycket av stocken som kan göras enkel. Någon plastbäddning finns inte men inpassningen av den lilla rekylklacken i bakkant av lådan är väl utförd. På framstocken finns två fästen för vapenrem och benstöd.

Mekanismen hålls på plats i stocken med två skruvar. Skruvarna är med insexspår och går genom underbeslaget som är tillverkat av stål.

Magasinet för fem patroner är tillverkat i komposit och har en patronförare i stål. Magasinet är lätt att fylla på och matade upp patroner utan problem under mina skjutövningar. Fastsättningen i lådan är mycket bra och magasinet sitter

Skytte

CZ 457 Syntetic är ett ”litet” vapen men fungerade väl med de patroner jag provade. Med .22 lr brukar det vara så att man får vad man betalar för när det gäller ammunition. Matchpatroner och skidskytteammunition är pålitliga val så även i detta fall. Lapua Scoremax och Polar levererade täta träffbilder liksom RWS R50 Biathlon. Remington av lite enklare kvalitet fungerade också väl liksom Norma.

Enligt CZ hemsida uppger att man har kallhamrade pipor med en nyutvecklad metod att kröna pipmynningen. Mekanism och pipa har en mattsvart blånering som skydd. Pipan är gängad för ljuddämpare från fabrik.

Slutstycke

Slutstycket har traditionell utformning för en .22-studsare. Inga egentliga låsklackar utan slutstyckshandtaget låser i lådan vilket fungerar utmärkt. CZ har ändrat öppningsvinkeln till 60 grader vilket ger en bekväm öppning och repetering som påminner om konventionella studsarmekanismer. En annan fördel är att repeteringen inte begränsar valet av kikarsikten som det ofta gör med en öppningsvinkel på 90 grader.

Avtryckarmekanismen har alla justeringsmöjligheter som kan behövas för att få ett individuellt fungerande vapen.

Säkringen har distinkta lägen och fungerar väl. Nu har CZ konstruerat säkringen så att den är säkrad i det bakre läget och osäkrad i framskjutet läge. Slutstyckshandtaget är inte låst i säkrat läge vilket gör att vapnet kan plundras i säkrat läge.

Sammanfattning

CZ 457 är utan tvekan den bästa småviltstudsaren i kaliber 22 lr som CZ tillverkat. CZ 457 har en kortare mekanism, en ny säkring, ett justerbart avtryckarsystem och öppningsvinkeln är ändrad till 60 grader. De två sistnämnda är enligt min uppfattning de viktigaste.

Avtryckarsystemet är helt enkelt ett av marknadens bästa på .22 vapen för jakt.

Modell: CZ 457 Syntetic

Kaliber: .22 lr., .22 WMR och  .17 HMR finns som tillval.

Längd: 98 cm.

Piplängd: 52,5 cm. Pipan gängad för ljuddämpare.

Vikt: 2,4 kg.

Magasin: För fem skott. Tioskottsmagasin finns.

Pris: 5 995 kr (.22 lr.)

Generalagent: RUAG Ammotec Sweden AB

Text & Bild: Thomas Eriksson

Publicerat i Jaktjournalen, nr 3, 2021

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!