Jaktnyheter

CZ 455 Stainless – finkalibrigt pipbytessystem

CZ 455 Stainless är en välbalanserad småviltstudsare med utmärkt precision och med möjlighet att byta pipor.
CZ 455 Stainless i .22 lr med möjlighet att byta till kaliber .17 HMR eller .22 WMR är en intressant nykomling. Med enkla pipbyten kan vapengarderoben enkelt kompletteras till en blygsam kostnad.
Zbrojovka Brno grundades 1918. Från att ha varit en reparationsresurs för järnvägsutrustning och armévapen utvecklades företaget till att tillverka telegrafutrustning, järnvägsmateriel och verktyg. Före och under krigsåren ökade tillverkningen av militära vapen. Efterkrigstiden gav en marknad och efterfrågan på jaktvapen men även fordon, cyklar, industriutrustning och motorer. CZ är idag en stor aktör på marknaden för vapen för alla ändamål. Vapenfabrik i Uhersky Brod, ett par mil sydost om Brno i Tjeckien, byggdes på grund av det politiska läget i Europa. Försvarsindustrin flyttades från Strakonice, i närheten av den tyska gränsen till Uhersky Brod för att vara i skydd under kriget. CZ i dag har toppmoderna fabrikslokaler och likaså maskinpark.

Intressant kaliber

.22 lr är en kaliber som ger möjlighet att mängdträna skytte till en rimlig kostnad. Jaktmöjligheterna är kanske inte så många förutom ripjakten och skadedjursbekämpning inom jaktlagstiftningens ramar. Jaktstigar med .22 lr blir mer och mer populära och främjar utveckling av skjutskicklighet och jaktsäkerhet. Vapen med möjligheter att byta pipor till .17 Hornady Magnum Rimfire, i dagligt tal, .17 HMR och .22 WMR ökar dessa vapens värde och intresse på marknaden.

.17 HMR och .22 WMR

.17 HMR konstruerades år 2002 av Hornady genom att strypa en .22 Magnum till kaliber .17 (4,5 mm). Den lilla .17 patronen levererar imponerande 775 m/s vid mynningen med en 17 grains kula. Nackdelen är patronpriset som är väsäntligt högre än den vanliga .22 patronen. .17 patroner tillverkas av Hornady, CCI, Remington, Winchester, Sellier & Bellot och Federal. Varje tillverkare har sina kulor och laddata. .22 Winchester Magnum Rimfire, som till vardags kallas .22 WMR, konstruerades 1959 av Winchester. Originalpatronen laddades med en 40 grains kula och levererade 610 m/s vid mynningen. I dag finns flera olika kulor och tillverkare. Både .17 HMR och .22 WMR kan vara ett alternativ på ripfjället då de är mera flackskjutande än .22 lr. Alla tre patronerna är vindkänsliga. CZ 455 Stainless gör det möjligt att träningsskjuta med billig .22 lr och sedan jaga med en mera flackskjutande patron i samma vapen.

CZ 455 Stainless

Studsaren saknar fasta riktmedel. Lådan är fräst med ett elva millimeters spår för enkelt montage av kikarsiktet. Studsaren ser liten ut men har känslan av en riktig studsare. Dessutom är ju inte alla jägare och skyttar storlek XL. Våra kvinnliga jägare inte att förglömma.

Kolv i polymermaterial

Kolven är välgjord men saknar nätskärning eller några greppaneler som ger bättre grepp än den polerade ytan. Det är dock så att stocken har det som CZ kallar ”soft touch” vilket ger bra grepp. Pistolgreppet har mått som passar mig rätt väl. Det sväljer nog inte en mycket större hand. Framstocken ger även utan nätskärning men med samma, lite klibbiga känsla, ett stabilt grepp då den fyller handen väl. Stocken är välgjord med stagande lameller men är inte plastbäddad. Mekanismen hålls på plats i stocken med två skruvar. Skruvarna är med insexspår och går genom underbeslaget som är tillverkat av stål. Magasinet för fem patroner är tillverkat i plast/komposit och har en patronförare i stål. Magasinet fungerade väl under testskjutningarna.

Trevligt skytte och utmärkt precision

CZ 455 Stainless presterade finfina träffbilder med i stort sett all ammunition som testades. Lapua Scoremax, Lapua Biathlon och Federal Gold fungerade utmärkt i CZ 455 Stainless. Remington övningsammunition kom nästan i samma klass. CZ 455 Stainless fick några serier på rådjursbanan vilket förstärkte känslan av god balans och goda skjutegenskaper. Några pipor i .17 HMR och .22 WMR har inte provats denna gång.

Kallhamrade pipor

CZ har kallhamrade pipor med en nyutvecklad metod för att kröna pipmynningen. Av hemsidan framgår inte i detalj hur metoden fungerar bara att den ger möjlighet att korta piplängden med bibehållen precision. Kröningen är mycket välgjord men ser ut att vara lite mera känslig för yttre påverkan än en försänkt kröning.

Slutstycke

Slutstycket har traditionell utformning för en .22-studsare. Inga egentliga låsklackar utan slutstyckshandtaget låser i lådan vilket fungerar utmärkt. Slutstycket har två utdragare vilket fungerar utmärkt. Avtryckarmekanismen har justeringsmöjligheter av avtryckarvikten. Testvapnet hade ett utmärkt trycke utan släp vilket är utmärkt. Säkringen har distinkta lägen och fungerar väl. CZ har mekanismen säkrad i det främre läget och således osäkrad i det bakre läget. Lite ovanligt men någonting man vänjer sig vid.

Sammanfattning

CZ 455 Stainless är en trevlig bekantskap med många goda sidor som utmärkt precision och möjligheter att byta kalibrar till rimlig kostnad. Ett välbalanserat vapen med utmärkta skjutegenskaper. Ett plus är den fina precisionen med olika patroner. Prislappen är attraktiv och möjligheten att komplettera med en pipa i annan kaliber ger möjligheter inom vapengarderobens väggar. Att sedan piporna har en prislapp under 2 000 kronor är utmärkt! CZ 455 Stainless har alla förutsättningar att bli populär både bland kvinnliga och manliga jägare och skyttar.  

CZ 455 Stainless

Kaliber:  .22 lr. .17 HMR och .22 WM som extra pipor.

Längd: 98 cm.

Piplängd: 52,5 cm.

Vikt: 2,7 kg.

Magasin: För fem skott.

Pris: 6 250 kr. 6 795 i kaliber .17 HMR och .22 WMR

Pipor: Cirka 2 000 kr.

Generalagent: Normark Scandinavian.