Jaktnyheter

Christoffer och Vilja lyckades på sitt andra jaktprov

Christoffer Flodberg har haft en fin dag i skogen. Tre rävar på benen för finnstövaren Vilja och domaren föreslår förstapris. Foto: Privat

Christoffer Flodberg i Forsbacka i Gävleborg är strålande glad efter en fantastisk jaktprovsdag med sin sexåriga finnstövartik.
- Det blev tre drev och vi hörde hunden hela dagen och såg alla tre rävarna. Mycket duktig hund, säger jaktprovsdomare Emil Åberg som kommer att föreslå ett förstapris.

"}}

– Det här gav verkligen mersmak – nu ska jag se till att starta henne på drevprov igen, säger Christoffer Flodberg.

Emil Åberg dömde Vilja. Sin egen unghund lånade han ut till en jaktkompis som fick upp en både räv och hare med henne.

Han är 31 år och jobbar skift. Det innebär att han kan ägna mycket tid åt sitt stora intresse, jakten med sin stövare, sexåriga Biabys Bira, som kallas Vilja till vardags

– I snitt är jag ute tre fyra dagar i veckan. Vi jagar räv, lodjur och varg, säger Christoffer.

För några år sedan startade han Vilja på drevprov, men då var förhållandena svåra och hon fick inte ihop mer än 26 minuters drevtid.

– Det var på vårkanten och det rann vatten över vägarna. Hon jobbade på slag i 1,5 timmar och sedan blev det inget optimalt drev utan det gick knackigt, berättar Christoffer.

Tog på självförtroendet

Det tog på självförtroendet och Christoffer kände en ovilja att starta igen. Men sedan dess har många jaktkompisar upplevt Vilja i skogen och tryckt på Christoffer att han måste starta sin duktiga hund på jaktprov igen.

Så skedde på onsdagen på marker i trakterna av Hedesunda söder om Gävle och Christoffer var tagen av situationen.

– Jag var skitnervös, säger han.

Varför då?
– Jag är väl tävlingsinriktad och vill att det ska gå bra – det var likadant när jag spelade hockey. Det var fördjävligt nervöst när det var dags för match. Men egentligen är det väl bara att sitta stilla och låta hunden jobba – och idag gick det otroligt bra, svarar Christoffer.

Drev på tre rävar

Han och domare Emil Åberg fick en fantastisk dag med Vilja i skogen. Det var fem centimeter nysnö och Vilja fick upp tre rävar och drev dem 50, 110 och 40 minuter innan de valde att gå ned i gryt.

– Vi såg alla tre rävarna. Det är jag inte van med – men det brukar kunna hända när det är duktiga hundar. Jag kommer att föreslå ett förstapris, säger Emil Åberg.

Vilja låg tre, fyra och fem minuter efter rävarna som knallade undan utan stress. Christoffer är strålande glad.

– Det här var fruktansvärt roligt och får mig att tänka att jag måste starta på drevprov igen.

Christoffer Flodberg med en räv som fällts för Vilja. Foto: privat