Hundar som är för vidsprungna och ihärdiga platsar inte som löshundar i Falu Viltförvaltning. Anders Wiklund och Andre Granqvist har lyckats bäst med de två chiahuahua-blandningarna Molly och Tess.

Chihuahuor bästa hundarna i unik tätortsnära jakt

Falun (JJ) – Här är de sämsta jakthundarna stjärnorna. Två chihuahua-blandningar har varit absolut bäst.Det säger falujägaren Anders Wiklund, som tillsammans med ett 20-tal andra jägare skapat unik, tätortsnära jakt och pressar ned viltolyckorna med rådjur.

Anders Wiklund började i inledningen på 2000-talet strida för att kommunen skulle släppa till tätortsnära jakt på sin marker. Det dröjde fram till 2013 innan han började få ordentligt gehör för sina idéer. – Från början svarade man att djuren skulle leva i lugn och ro och vara fridlysta på Falu kommuns marker. Men när jag frågade om det inte var bättre för ett rådjur att dö av en jägare skott, än släpas till döds 75 meter under en bil, började tjänstemän och politiker förstå, berättar Anders Wiklund.

”Islossning 2013”

Han har varit med och bildat nätverket Falu Viltförvaltning där det ingår ett 20-tal jägare. De jagar på kommunens tätortsnära marker men också på områden som privata markägare släppt till. – Islossningen från kommunen började 2013 men det dröjde ända till 2018 innan proppen gick ur ordentligt. Före jul fick vi viltvårdsplan där det klart uttalas att vi ska få ned antalet viltolyckor med rådjur och att vi ska ha styrande utfodring. Kommunen betalar för maten, berättar Anders Wiklund. Han är ansvarig i Falu kommun för trafikeftersöken inom Nationella viltolycksrådet, NVR. Tillsammans med André Granqvist, länsansvarig för NVR, och ytterligare ett 20-tal jägare drivs nu nätverket Falu Viltförvaltning. De jagar alldeles intill vägar och bebyggelse.

100 olyckor per år

Falun har årligen haft cirka 100 vilolyckor med rådjur inblandade i centrala Falun. Under 2017 sköt jägarna i Falu Viltförvaltning 20 rådjur och 80 dödades i trafiken. Under 2018 sköt man 40 rådjur och 65 trafikdödades. En markant minskning av antalet viltolyckor med rådjur i centrala Falun – och den totala dödligheten är i stort sett konstant. – Om man tittar på områden där det traditionellt jagas med exempelvis drever, så sker det nästan inga viltolyckor alls där. Vi måste jaga rådjuren där de finns och där blir problem. Den genomsnittliga kostnaden för en viltolycka är 30 000 till 35 000 kronor, så det finns stora pengar att hämta, säger Anders Wiklund.

Först kurs

Första kravet för att få vara med i Falu Viltförvaltning är att man går en speciell kurs som Studiefrämjandet tagit fram för tätsortsnära jakt. Den behandlar allt från teorier om hur viltolyckor kan förebyggas, till säkerhet och hur man agerar som jägare när man möter allmänheten. Nästa steg är att man ska kvalificera sig till att vara med i jakterna. Personer som inte uppträder omdömesgillt platsar inte. – Vi har tryckt upp visitkort med våra namn och telefonnummer och dessa har jägarna med sig. Skulle det hända att människor har synpunkter på jakten, tar de ingen diskussion utan ger dem ett visitkort med våra kontaktuppgifter, berättar André Granqvist.

Då behövs jägarkåren

Anders Wiklund pekar på att viltvårdsområden traditionellt förbjuder jakt i tätorten. Det är känsligt med jägare och vapen bland bilar och bebyggelse och det vill jägarna i Falu Viltförvaltning ändra på. – När folk inser att de slipper krocka med rådjur tack vare att vi jagar tätortsnära, så hamnar vi inte bara i en situation där allmänheten accepterar jägare. Vi kommer till ett läge där de behöver jägarkåren. Då har vi vunnit mycket, säger Anders Wiklund. Falu Viltförvaltnings metoder har väckt intresse i grannkommunerna och närmast ska Anders Wiklund till Borlänge och berätta om den tätortsnära jakten i Falun. – Ett sådant här samarbete måste ske i nära samarbete med Nationella viltolycksrådet, för det är där statistiken över viltolyckorna finns. Där kan man peka på kartan och visa exakt vilka områden som är olycksdrabbade, säger Anders Wiklund.

Går inte med vidsprungna hundar

Trots att jakterna bedrivs väldigt nära stora och farliga vägar, och såtarna är mellan 5 och 20 hektar stora, har Anders Wiklund och André Granqvist funnit möjlighet att använda hundar. Men de som förföljer långa sträckor och är vidsprungna, får inte vara med. – Vi vill ha hundar som vispar runt i såtarna utan att gå på långkut. Allra bäst hittills var brorsans chihuahua-blandningar, Molly och Tess. Den ena jagar som sjutton men är tyst, den andra springer efter och skäller. Perfekta hundar för den här jakten, säger Anders Wiklund och skrattar. Köttet går tillbaka till de privata markägarna, men rådjurskött skänks också till Riastugan i Falun. Där blir den billig lunch för bland annat hemlösa och missbrukare. – Ingenting säljs. Vi vill förekomma frågan vad vi gör av allt kött, säger Anders Wiklund.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21