Centerpartister till attack mot regeringens rovdjurspolitik

Regeringen har misslyckats med den svenska vargförvaltningen skriver centerpartisterna Peter Helander och Ulrika Heie i en debattartikel i Avesta Tidning. Nu vill de se licensjakt på varg i vargtäta områden.
Peter Helander, C, ansvarig Ansvarig för jakt- och viltfrågor i Miljö- och Jordbruksutskottet. Foto: privat och Gettyimages.

Peter Helander, C, ansvarig Ansvarig för jakt- och viltfrågor i Miljö- och Jordbruksutskottet. Foto: privat och Gettyimages.

I Gävleborgs län rapporterar länsstyrelsen att det finns 120 vargar. Debattörerna Peter Helander som är ansvarig för jakt- och viltfrågor i Miljö- och Jordbruksutskottet och Ulrika Heie Ordförande i Miljö- och Jordbruksutskottet anser att regeringen misslyckats med den svenska rovdjurspolitiken.

”Som politiker måste vi se helheten och vi kan därför inte enbart låta Naturvårdsverkets synsätt styra rovdjurspolitiken. Det är viktigt att skapa en större trygghet för de människor som lever och verkar i vargtäta områden”, skriver de i en debattartikel i Avesta Tidning.

400 vargar

Peter Helander och Ulrika Heie vill att antalet vargar i det mellansvenska förvaltningsområdet ska sänkas till 170 individer. De hänvisar till att den senaste varginventeringen i Norge och Sverige som anger att det totalt finns 400 vargar i länderna.

De vill se licensjakt på varg men även förenkling och effektivisering av skyddsjakter. I Jaktjournalen förra månaden utvecklade Peter Helander sin ståndpunkt.

Jägare håller med

En som delar debattörernas syn på vargförvaltningen är Lennart Englund i Ovanåkers kommun i Edsbyn. Han är en van älgjägare som sett stammen av både björn och varg öka i trakten.

– Länet har en tredjedel av vargstammen i Sverige. Det springer varg och björn överallt. Det räcker nu. Vi är trötta på det här, säger Lennart Englund.

Lars-Ola Marakatt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼