Jaktnyheter

Centerpartister till attack mot regeringens rovdjurspolitik

Peter Helander, C, ansvarig Ansvarig för jakt- och viltfrågor i Miljö- och Jordbruksutskottet. Foto: privat och Gettyimages.
Regeringen har misslyckats med den svenska vargförvaltningen skriver centerpartisterna Peter Helander och Ulrika Heie i en debattartikel i Avesta Tidning. Nu vill de se licensjakt på varg i vargtäta områden.
I Gävleborgs län rapporterar länsstyrelsen att det finns 120 vargar. Debattörerna Peter Helander som är ansvarig för jakt- och viltfrågor i Miljö- och Jordbruksutskottet och Ulrika Heie Ordförande i Miljö- och Jordbruksutskottet anser att regeringen misslyckats med den svenska rovdjurspolitiken. ”Som politiker måste vi se helheten och vi kan därför inte enbart låta Naturvårdsverkets synsätt styra rovdjurspolitiken. Det är viktigt att skapa en större trygghet för de människor som lever och verkar i vargtäta områden”, skriver de i en debattartikel i Avesta Tidning.

400 vargar

Peter Helander och Ulrika Heie vill att antalet vargar i det mellansvenska förvaltningsområdet ska sänkas till 170 individer. De hänvisar till att den senaste varginventeringen i Norge och Sverige som anger att det totalt finns 400 vargar i länderna. De vill se licensjakt på varg men även förenkling och effektivisering av skyddsjakter. I Jaktjournalen förra månaden utvecklade Peter Helander sin ståndpunkt.

Jägare håller med

En som delar debattörernas syn på vargförvaltningen är Lennart Englund i Ovanåkers kommun i Edsbyn. Han är en van älgjägare som sett stammen av både björn och varg öka i trakten. – Länet har en tredjedel av vargstammen i Sverige. Det springer varg och björn överallt. Det räcker nu. Vi är trötta på det här, säger Lennart Englund.

Lars-Ola Marakatt