Vapentest

Browning Maral SF Composite Nordic HC

Browning Maral har några år på nacken och har fram till nu levererats med träkolv. Nu går Browning vidare med en kompositkolv och bygger Browning Maral på den nya MK3-lådan. Bössan känns naturlig för drevjakterna.
Med Browning Maral behöver man bara dra tillbaka slutstycket och sen släppa för att mata in en ny patron i patronläget. Det är en fjäder som åstadkommer slutstyckets framåtgående rörelse. Om det har något ursprung från John Moses Browning tidiga halvautomatiska konstruktioner är en naturlig fråga. Idén är inte dum och ger en mycket snabb repetering när hanteringen sitter där. Det är frestande i början att låta handen följa med i rörelsen och till och med hjälpa till att styra slutstyckshandtaget framåt. När man lärt sig att helt enkelt släppa slutstyckshandtaget går det som smort. Repetering vid axeln sitter snabbt och man kan helt koncentrera sig på att ligga kvar med siktbilden på målet. Vid drevjakter eller när flera skottillfällen yppar sig känns Browning Maral SF Composite Nordic HC som ett bra vapenval.

Browning Maral

Browning Maral SF Composite Nordic HC levereras i en enklare plastkoffert med Brownings logga. I kofferten finns två magasin varav ett med tioskottskapacitet. Det andra rymmer fyra patroner och flyter då jämt med vapnets undersida. Det större magasinet sticker ut under vapnet. Browning Maral SF Composite Nordic HC påminner om Browning Bar förutom slutstyckshandtaget. Slutstyckshandtaget har fått en ny design och är närmare avtryckaren för att ytterligare snabba upp repeteringen.

Praktisk stock

Browning Maral SF Composite Nordic HC har fullvuxna kolvmått och Browning har valt att utrusta kolven med ställbar kolvkam. Det ser lite enkelt ut vid en första granskning men skenet bedrar. Det är välgjort och en stabil konstruktion. En väl inpassad, tjock gummibakkappa skyddar dessutom kolven och skytten på ett mycket bra sätt. Till detta levereras en extra bakkappa och en distans som gör det möjligt att variera kolvlängden mellan 35,5 och 37,5 cm. Med den längdjusteringen borde kolven passa de flesta jägare och skyttar. Framstocken är ”fullvuxen” och ger ett bra grepp. Browning har valt gummerade greppaneler som ger ett utmärkt grepp.

Fäste för kikarsikte

Browning Maral SF Composite Nordic HC har inga öppna riktmedel utan man får helt förlita sig på ett kikarsikte eller rödpunkt. Testvapnet var försett med kikarsikte från Kite Optics 1-6×24 – ett bra val för dagsljusjakter i trånga pass. Kikarfästet från tyska Dentler, Browning Nomad by Dentler, förefaller mycket välgjort och är helt skottfast.

Roterande slutstycke

Browning Maral SF Composite Nordic HC har ett roterande slutstyckshuvud som är en av Brownings ursprungliga uppfinningar och har några år på nacken. Låsningen sker med sju låsklackar som med dagens högteknologiska tillverkningsmaskiner går att få att bära jämt vilket är viktigt för precisionens skull. Under testskjutningarna fungerade utdragare och utkastare utan problem.

Snabbt skytte

Alla som provat skytte på älgbanan har väl upplevt att älgen rivstartar och paniken kommer smygande. Skall jag hinna ikapp? Ett sätt att hantera situationen är att lära sig repetera vid axeln. Om slutstyckets framåtrörelse kan ske med hjälp av en fjäder som driver fram slutstycket som med Browning Maral SF Composite Nordic HC underlättas skyttet. Browning har onekligen en poäng i sitt system. Att det är Browning som kommer med denna innovation är inte förvånande då man har hel- och halvautomatiska vapen som specialitet även om det handlat om gasomladdade mekanismer. Hur pålitligt systemet är eller hur känsligt för störning genom att smuts och annat kommer in i vapnet kan jag inte uttala mig om baserat på några dagars skytte på älgbanan. Man får hoppas att Browning har genomfört omfattande tester innan nya produkter släpps på marknaden.

Tangent för att spänna mekanismen

Browning Maral SF Composite Nordic HC saknar säkring i traditionell mening. Det finns ingen mekanisk spärr på avtryckare och eller tändstift när mekanismen är spänd. Blaser, Sauer och Merkel har samma lösning, mekanismen spänns upp vid skottillfället. Mekanismen slackas om inte tillfället kan utnyttjas. Hela konceptet känns säkert om rutinerna följs men så är även fallet vid konventionella säkringar. Browning har valt en fjäder som inte kräver så stor kraft för att spännas upp. Med lite övning går det utmärkt att spänna och slacka mekanismen ljudlöst.

Två magasin

Som tidigare nämnts levereras Browning Maral SF Composite Nordic HC med två magasin. Ett för fyra patroner och ett för 10. Magasinet är löstagbart och sitter fast med en säker låsning i bakkant. Magasinsspärren är en relativt stor arm. Under testet fungerade magasinen utmärkt. Det större magasinet är naturligtvis anpassat för drevjakter och sticker ut ordentligt.

Trevligt skytte

Browning Maral SF Composite Nordic HC var en trevlig bekantskap på älgbanan. Studsaren känns stabil utan att vara tung och har utmärkt balans. Repetersystemet fungerade oklanderligt under testskjutningen. När man lärt sig att släppa slutstyckshandtaget och låta fjädern göra jobbet får man möjligheter att helt fokusera på siktbilden och nästa skott och då kommer också snabbheten. Browning Maral SF Composite Nordic HC är gängad för ljuddämpare från fabrik. Det är M14x1.

Precision

Browning brukar prestera väl i precisionsskytte. I detta fall var det lite si och så med den saken. Jaktammunition från Norma och Sako presterade tillfredsställande på cirka 30 mm. Jaktmatch från Norma och Lapua som normalt brukar skjuta tätt ville inte riktigt trivas i Maralen. Träffbilderna är tillräckliga för att träna på älgbanan men inte för att jaga toppfågel. Avtryckarsystemet är bra men inte mer. Avtrycket har en liten tryckpunkt som man snabbt lär sig hantera men sedan känns avtrycket något segt. Vikten är runt ett kilo.

Sammanfattning

Browning Maral SF Composite Nordic HC är ett mycket trevligt vapen att skjuta med. Smidigt, lätthanterat med tillräcklig precision för högviltjakt. För småviltjakten skulle jag rekommendera att noga prova ut en laddning som passar vapnet. Magasinen och möjligheten att variera kolvlängden är extra plus i kanten. Till vapnet hör löstagbara fästen för vapenrem.

Browning Maral SF Composite Nordic HC.

Kaliber: .30-06, .308 Win. Längd: 106 cm Piplängd: 51 cm. Säkring: På kolvhalsen. Mekanismen spänns via skottillfället. Vikt: 3,3 kg. Pris: Sporting 19 995 kr. Generalagent: Browning.