Browning BLR Tracker

Browning BLR Tracker är en vidareutveckling av den gamla BLR. Browning har en mera utvecklad mekanism och låsning än många andra bygelrepeterstudsare. Låsningen sker med ett roterande slutstyckshuvud som låser i en bussning mellan pipa och mekanism. Hela konstruktionen påminner mycket om en halvautomat.

Bygelrepeterstudsare har alltid haft sina anhängare inte minst i USA där vapenmodellens smidiga design passade väl i sadelhölster. Här i Norden har vapentypen inte rönt samma popularitet. Browning har vid sidan av Winchester och Marlin genom åren haft ett stabilt grepp om bygelrepetermarknaden.

Browning i Sverige

Svenska försvarsmakten har utnyttjat vapeninnovatören J M Brownings konstruktioner i form av kulsprutegevär m/21 men i kaliber 6,5×55. Kg m/21 utvecklades med en utbytbar pipa och fick då modellnamnet kg m/37. Möjligheten att byta pipa gjorde att problemen med överhettade pipor och eldavbrott löstes och vapnet var därmed mera lämpat som understödsvapen.

Browning BLR

Bygelrepeterstudsare var inledningsvis mera förknippat med snabb repetering och lätta smidiga vapen. Ammunitionen var oftast flatnosade och vapnen försedda med tubmagasin. Med Browning BLR ändrades detta så att modernare kulkonstruktioner kunde användas. Slutstyckshuvudet utvecklades och har sex låsklackar som roterar till låst läge när mekanismen stängs. Med dessa förbättringar kan kraftigare patroner än vad som är brukligt användas i bygelrepetervapen. Det går till och men att få en Browning BLR i .300 Winchester Magnum. Bygelrepeterstudsare är inte kända för överdriven precision men Browning BLR har genom åren putsat på precisionen. Det är framförallt de flatnosade kulorna som är orsaken till begränsningar i precision. Browning har genom att använda spetsiga kulor och en räfflad pipa av hög kvalitet ändrat på saken.

Smidig repetering

De flesta bygelrepetrar har en öppningsvinkel på cirka 90 grader. Brownings modell har något mindre öppningsvinkel. Avtryckaren och en del av dess mekanism följer med när man viker ner bygeln för att repetera om mekanismen. Att man kan ha fingret kvar i varbygeln vid omladdning känns både bra och en smula riskabelt. Bra då man slipper risken att avtryckarfingret skadas på en vass avtryckare när mekanismen stängs. Riskabelt då risken för oavsiktliga skott ökar. Mekanismen drivs av flera kuggkransar med olika diameter som ger utväxling vid omladdningen. Bygeln har en kuggkrans som driver ett litet kugghjul som via ett större kugghjul i sin tur driver slutstycket bakåt med hjälp av frästa kuggspår på slutstycket undersida.

Säkringssystem

Slutstycket löper i spår inne i lådan. När man repeterar trycker slutstycket den utvändiga hanen till uppspänt läge. Mekanismen spänns vid varje omladdning även om något ytterligare skott inte skall lossas. Här får man komma i håg att säkra vapnet genom att slappa hanen. Browning BLR Tracking saknar säkring i traditionell mening. En typ av säkring finns dock då hanens övre del kan vikas framåt vilket gör vapnet omöjlig att avfyra. Även om man inte viker fram denna yttre del är vapnet inte möjlig att avfyra utan att man spänner upp hanen och därefter avfyrar skottet. Det kan liknas med systemet på gamla hagelbössor med utvändiga hanar. Säkert och bra under förutsättning att handgreppen utförs på rätt sätt! Utdragaren sitter i slutstyckshuvudet och fungerar mycket bra.

Avtryckarsystem

Trycket är relativt hårt ställt från fabrik. Avtryckarvikten ligger på drygt 1,5 kilo vilket kan upplevas som i högsta laget. Jag upplever inte att avtryckarvikten är ett problem men en antydan till släp är lite svårare att förhålla sig till. Att justera avtryckarvikten och släpet är inte helt lätt och det är ett fall för en kunnig vapensmed. Kryssmagasinet är tillverkat i metall med plats för fyra standardpatroner och tre magnumpatroner. Sedan kan ytterligare en patron laddas i patronläget. Magasinet är lätt att sätta på plats och ta loss från lådan. Magasinsspärren sitter väl skyddad så någon risk att det oavsiktligt ska lossna kan jag inte se. Magasinet fungerade väl under testskjutningarna och är befriande fritt från vassa kanter.

Kikarsikte

Att montera kikarsikte är enkelt på Browning BLR Tracking. Marknaden erbjuder många alternativ till rimliga pengar. För ett vapen av denna typ kan ett variabelt sikte mellan 1-6 gångers förstoring vara ett bra val. Fabrikatet måste plånboken avgöra. Med ett sikte med brett synfällt kommer bygelrepeterns snabba omladdning till sin fulla rätt i trånga situationer. Browningen BLR Tracking var enkel att snabbt ladda om vid axeln och det passar bra på älgbanan. De öppna riktmedlen består av ett pärlkorn och U-skåra. Ett stolpkorn och en större U-skåra i siktet tycker jag hade passat bättre. Den personliga smaken och synförmågan är ju som bekant olika.

Förvånande god precision

Browning BLR Tracking överraskade i precision. Under 30 mm med jaktammunition. Både Norma, Lapua och SAKO fungerade väl. Med öppna riktmedel blev det naturligt lite större träffbilder men skyttet med öppna riktmedel på kort avstånd på älgbanan fungerade väl. Browning har generellt hög kvalitet på sina pipor. Så är även fallet med denna bygelrepeter. Precisionsräfflade och värmebehandlade och väl utförd kröning bidrar till den mycket goda precisionen.

Stock

Browning BLR Tracking har en stock av laminerat plywood som har en diskret grå färgton. Stocken har en stark Cerakote ytbehandling. En mycket bra bakkappa dämpar rekylen och skyddar kolven på ett bra sätt. Kolvmåtten är standard och borde passa de flesta jägare och skyttar. Framstock och pistolgrepp har välgjord nätskärning som ger bra grepp.

Låda

Browning BLR Tracking har en låda tillverkad av anodiserad flyplansaluminium. Vapnet blir relativt lätt, utan kikare monterad väger Browning BLR Tracking cirka tre kilo. Pipan på testvapnet var endast 47 centimeter lång vilket gör vapnet mycket smidig och hanterbar.

Sammanfattning

Vem kan nu vara spekulant på en bygelrepeter? För drevjakter där skjutavstånden är måttliga men kraven på snabbhet är stora kan en bygelrepeter vara ett val. Hundförare som ofta skjuter på korta avstånd borde uppskatta den låga vikten och smidigheten. En annan tänkbar köpare är den vänsterhänte. En bygelrepeter fungerar ju lika bra från vänster som höger axel. Kolven är hyggligt neutral och känns likadan från båda sidor. Priset på 12 900 kronor är acceptabelt. Det trots allt en Browning och namnet borgar för kvalitet. Testskjutningarna visar dessutom att vapnet håller för i princip all svensk jakt, möjligen toppfågeljakten undantagen. Någon storsäljare blir nog inte bygelrepeterstudsaren men det finns en skara trogna förespråkare av dessa klassiska ”vilda västern bössor”.