Annons
Brenne och jaktkompisarna fällde 181-kilos hanbjörn | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan björnjakten 2019
Från vänster: Charina hultman, Dennis Engdal, Bo Sandström, Madeleine Tjernberg, Jörgen Lööv, Martin Brenne, Jonas Vapendrager Karlsson, Benny Hultman. Hundarna är gråhunden Grom och västsibiriska laikan Bling. Foto: Privat
Brenne och jaktkompisarna fällde 181-kilos hanbjörn
Martin Brenne och hans jaktkompisar lyckades i sin björnjakt på tisdagen. En hane på 181 kilo kunde fällas.
Man jagade någon mil väster om Stöde och hade på måndagen fått tips om en björnskit på en väg. Vid femtiden på tisdagsmorgonen åkte de till platsen och Martin Brenne började spåra i band med gråhunden Grom. – Jag släppte honom och han spårade kring åtta kilometer, säkert 1,5 kilometer efter en väg med flera korsningar. Mycket bra spårarbete och det blev ståndskall uppe i ett berg, berättar Martin. Han försökte smyga sig in på ståndet flera gånger men det gick loss. – Västernorrland är verkligen ”welcome to the jungle”. Jag kom in på tio meters avstånd men det var så otroligt tät ungskog att det inte gick att skjuta, konstaterar Martin. Sedan blev det stånd och gångstånd om vartannat och björn och hund gick förbi inne i skogen hos flera vägpassare.

Fick björnen ”i knät”

Martin bad Jörgen Lööv, värmlänning som numerer bor i Linköping, att släppa sin västsibiriska laika, Bling. – Vi ville att hon skulle hinna vara med en stund innan jaktdagen var slut. Då kom björnen rätt i knät för Jörgen och han fick skjuta den på fem-sex meters avstånd. Den buklandade på platsen och är en hane på 181 kilo, berättar Martin. Förra veckan skadades Martin Brennes unghund Dolly allvarligt av björn, vilket Jaktjournalen berättat om här. Hon fick svåra skador i vänster baktass och läget är fortfarande allvarligt för hunden. – Hon är hos veterinär igen och har nervskador i tramdynan. Blodtillförseln är djävligt dålig, så det ser inte bra ut. Martin och hans jaktkompisar har vilodag i dag och hoppas på nya uppslag i björnjakten i morgon.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!