Jaktnyheter

Brängenvargar fällda i Ripelången – jakten återupptas

Två vargar till får skjutas i vargreviret Ripelången i Västra Götaland. Arkivbild: Gettyimages

Nu står det klart att två av vargarna som fällts i reviret Ripelången i Västra Götaland är vargar från angränsande Brängenreviret. Länsstyrelsen har beslutat att jakten i Ripelången får fortsätta.

Vargjakten i det västsvenska reviret har väckt uppståndelse efter att mediauppgifter gjort gällande att det begåtts fel när två vargar, som antogs komma från ett annat revir, hade skjutits.

Länsstyrelsens personal har gjort flera utspel och poängterat att inga fel begåtts från jägarhåll. Vargarna har nämligen fällts inom det beslutade jaktområdet. Dessutom är länsstyrelsens tjänstemän väl införstådda med att det är omöjligt att se skillnad på vuxna vargar och valpar.

Nu har DNA svar kommit från de två vargar som uppståndelsen handlar om. Det visar sig att de fällda vargarna är två syskon födda i Brängenreviret 2021.

Okända vargar

– De har uppehållit sig i den norra delen av Ripelången. Vi har inte känt till dem, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Det som fick vargvärnare att gå i taket var möjligheten att den vuxne hanen i Brängen, en F1:a född i Tiveden och det konstgjorda revir som staten skapade när två finsk-ryska vargar släpptes ut där 2013, kunde ha fallit.

Men så var det alltså inte. Det var två vuxna F2:or, alltså andra generationens invandrare födda i Brängen, som skjutits.

Därmed står det klart att vargjakten i Ripelången nu får fortsätta.

– Vi hade konstaterat fyra vargar där före jakten. Om en årsvalp och revirtiken nu fälls så är reviret tömt och syftet med jakten uppnått, säger Mia Bisther.