Annons
Borlängevargen får skjutas - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan skyddsjakt
Skyddsjakten på en närgången var i Borlänge får fortsätta. Arkivbild: Gettyimages
Borlängevargen får skjutas
Rovdjursföreningens överklagan avvisas

Skyddsjakten på en extremt närgången varg får fortsätta i de västliga delarna av Borlänge. Förvaltningsrätten i Luleå upphäver stoppet i jakten och avvisar överklagandet från Svenska Rovdjursföreningen.

– Jättebra, vi är beredda att fortsätta, säger jaktledare Leif Kolseth.

Jaktjournalen har i flera artiklar rapporterat om vargen som uppenbart börja jaga bland hus och tomter i trakterna av Skräddarbacken och Övre Tjärna.

Vittnen har sett vargen bära iväg med en skrikande katt i käftarna – och ett 30-tal katter rapporteras saknade i villa- och radhusområdet och byar i närheten. Dessutom har en tax dödats.

Förra måndagen stoppades skyddsjakten efter att Rovdjursföreningen, som anser att vargen inte ställt till några allvarliga problem, överklagat till Förvaltningsrätten.

Boende i området startade en namninsamling och fick på något dygn in 300 underskrifter från människor som vill att vargen skjuts.

– Under veckan som gått har vi fått in ett 30-tal observationer av vargen. Vi har också hittat en plats den måste ha tagit en katt som försökte rädda sig i ett uthus. Det låg hår kvar på platsen, berättar Leif Kolseth.

Från början var teorin att vargen kom från Tansenreviret, som ligger i anslutning till de västra delarna av Borlänge.

– Nu har vi fått svar på DNA-prov och det är en hanvarg från Gårdsjöreviret i Värmland. Det är en så kallad F2:a, säger Leif Kolseth.

Beteckningen F2 betyder att den är en andra generationens avkomma till en varg från Finland-Ryssland.

Vid lunch på måndagen meddelade Förvaltningsrätten i Luleå att kriterierna för skyddsjakt är uppfyllda och att vargen får skjutas. Rovdjursföreningens överklagan avslås.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!