Blaser R8 Ultimate – intressant tillskott i utbudet

Efter Blaser R8 Silence är det dags att presentera nästa steg i Blasers R8 familj, nämligen Ultimate. Det är inte är inte tal om någon ny R8 utan en vidareutvecklad kolv med inbyggda justeringsmöjligheter helt i tidens anda. Det finns en del likheter med norska GRS i de tekniska lösningarna med räfflade pelare i bakkappa och kindstöd. Blaser har lagt till en förfinad design.

Blaserfabrikens grundare, Horst Blaser i samarbete med Gerhard Blenk revolutionerade i någon mening vapenmarknaden 1993 när vapenmodellen R93 visades på IWA-mässan. 2003 passerade Blaser den hundratusende R93-studsaren vilket placerar Blaser R93 på andraplats efter Mauser m/98 när det gäller antal tillverkade gevär. Hur många som producerats till dags dato är inte känt. Efterföljaren R8 presenterades 2008 och är en lika stor försäljningssuccé.
De rekrepeterande studsarna kom, kan man säga, i rätt tid. Med den svenska vapengarderobens begränsningar blev pipbytessystemet ett genidrag och är en megastor marknadsframgång inte bara i Sverige.

Blasers innovationer

Blaser R93 och R8 mekanismer har i grunden inte förändrats. R8 mekanismen blev lite kraftigare och bredare men i grunden är det samma koncept. Blaser har expanderat sina marknadsandelar med nya varianter på kolvsidan, nya kalibrar och numera även optik. Syntet, carbonfiber eller vacker valnöt – det är kolvdesignen som utvecklats, mekanismerna har varit oförändrade.
Blasers tumhålsstockar tog modellen Professional till en ny nivå. Samarbetet med Kolvkammen i Sverige var ett steg på vägen. R8 Classic Sporter blev ett undantag från syntet med sin klassiska design. I någon mån har Blasers egna magnumkalibrar bidragit till att utveckla varumärket.
Blaser har sedan många år samarbetat med Norska A-Tec i fråga om ljuddämpare. R8 Silence med ljuddämparen integrerad i hela pipans längd är en helt ”In House” produkt från Blaser.

Blaser R8 Ultimate

Blaser R8 Ultimate har en tvådelad tumhålsstock i syntetmaterial med samma grunddesign som R8 Success. Ultimate har utrustats med höj- och sänkbar kolvkam som dessutom har en inbyggd minnesfunktion.
Bakkappan kan fås i tre versioner. En med fast rekyldämpande bakkappa, en med justerbar bakkappa som kan flyttas både upp och ner, en justering som kan göras snabbt utan verktyg. En tredje variant erbjuder rekyldämpning genom utbytbara dämpningskuddar som absorberar rekylen. Detta kan kanske vara något för de tyngsta kalibrarna.

Välbalanserat vapen med enkla lösningar

Blaser R8 är numera ett genomarbetat och genomtestat vapensystem med ett oändligt modellutbud för jakt och skytte jorden runt. Ett pipbytessystem som endast kräver en insexnyckel, i de fall där slutstyckshuvudet passar kalibermässigt.
Om slutstyckshuvudet behöver bytas mellan kalibrar är det mycket enkelt. En smal mejsel eller stålstift krävs för att ta låsblecket som håller slutstyckshuvudet i slutstycket ur låst läge. Med slutstycket liggandes ”på rygg” förs låsblecket i sidled så att det går ur låsning och fälls upp och slutstyckshuvudet vridas ur sitt ingrepp. Slagstiftet och fjädern sitter fast i mekanismen. Det aktuella slutstyckshuvudet sätts på plats och vrids i ingrepp. Fäll därefter ner låsblecket och peta det i låst läge.

Låsning

Blasers rakrepeteringssystem låser radiellt i urfräsningar i pipan. Det är 14 radiella låsklackar som ger en mycket säker och stark låsning. För att undvika olyckor krävs att låsningen går helt i botten vilket i sin tur kräver lite kraftiga maner.
Om det skulle vara så att slutstycket inte har gått helt i botten går en del av slagfjäders kraft åt till att låsa slutstycket vilket kan innebära att den resterande kraften inte blir tillräcklig för att antända tändhatten. Så därför rekommenderas att göra kraftfulla laddrörelser.

Avtryckarenhet med magasin

Magasinet är integrerat i avtryckarenheten som är säkert fastsatt i stommen med en snäppanordning på båda sidor. Precisionen kommer från Blasers kallhamrade pipor och radialflänslåsning i kombination med Blasers kvalitetssystem som är omfattande från ritbord till leveransfärdigt vapen.
Blasers avtryckarsystem som har en vikt strax under kilot bidrar naturligtvis till den goda precisionen. Blaser har till detta ett utvecklat avtryckarsystem där avtryckarvikten kan ställas ner till ca 200 gram. Magasinet rymmer fyra standardpatroner och tre magnum.

R8 Ultimate kolv

R8 Ultimate har en tvådelad stock till skillnad från Professional och Success som har en hel stock. På förstocken kan den främre delen bytas mot en enhet som gör det möjligt att använda Blasers bipood i carbonmaterial. Hela lådan blir på detta sätt synlig som på Blaser R8 med träkolv.
Tumhålet är väl tilltaget och ger plats för en hand med handske. Pistolgreppet har liksom framstocken gummerade paneler som ger utmärkt grepp.
Huruvida men gillar tumhålskolv är väl en smaksak men vid snabbt skytte utan stöd ger det ett bekvämt grepp om vapnet.

Bakkappa

Om vi börjar med kolvens avslutning finns tre alternativ att välja på beroende på hur Blaser R8 Ultimate skall användas. Den enklaste avslutningen är en fast bakkappa i gummi. Inget konstigt med det.
Nästa steg är Blasers Recoil Absorption System. Systemet består av en löstagbar insats som innehåller fyra gummikuddar som trycks ihop av rekylen. Minskad rekyl och minskat pipuppslag blir effekten. Rekylkuddarna finns i olika hårdhet. Iden känns rätt och kan underlätta skyttet med de tyngre kalibrarna.
Den mest avancerade bakkappan innehåller justeringsmöjligheter både i längd och höjd. Adjustable Recoil Pad. Bakkappan kan längdjusteras ca 30 mm genom att ett försänkt plåtbleck fälls upp och bakkappan dras ut till önskad längd varefter blecket fälls ner.
Bakkappan sitter på två svarta stålpinnar. I sitt bakersta läge blir avståndet mellan avtryckare 39,5 cm vilket är mycket i sammanhanget. I sitt kortaste läge blir avståndet 36 cm. Sammanfattningsvis så borde justeringsmöjligheterna mellan 36 och 39 passa de flesta.
Bakkappan är justerbar upp och ner, 25 mm i var riktning om en knapp trycks in.

Justering av kolvkam

Den höj- och sänkbara kolvkammen är gemensam för all modeller av Ultimate. Här har Blaser utvecklat förhöjningen väsentligt med en automatik som manövreras med en tryckknapp. I bottenläget är kolvkammen helt nedsänkt i kolven.
Ytan är gummerad och känns behaglig mot kinden. I det högsta läget är kolvkammen höjd ca 65 mm vilket ger stor justeringsmöjlighet med stora kikarsikten och för de som har ett mindre ansikte.
Justeringsmekanismen har minne som måste ställas in vilket kan vara lit trixigt i början.
Kolvkammen är infäst med tre metallstavar varav två har frästa hack som ger höjdjusteringen. Justeringen är på detta sätt nästan steglös.

Utmärkt precision och trevligt skytte

Blaser R8 Ultimate kan fås i alla Blasers kalibrar. Testvapnet var i .308 Win. Precisionen är inget att klaga på. Den tätaste träffbilden sköts med Norma Oryx och var under20 mm på 80 meter. Sako helmantel levererade också täta träffbilder.
Blaser R8 Ultimate har sina största förtjänster skyttemässigt vid snabbskytte på rörliga mål. Då känns vapnet nästan som en förlängd arm när alla justeringar är gjorda.
Ultimatekolven har de justeringsmöjligheter som behövs för jaktliga behov. Kanske inte för den extreme långhållsskytten.

Sammanfattning

Blaser har gjort ett magnifikt utbud av kalibrar och varianter av kolvar som inte lämnar någon oberörd. Prislapparna likaså.Modellen R8 Ultimate är en intressant nyhet och ett vapen utmärkta justeringsmöjligheter. Jag tycker modellen är ett gott val för den som sysslar med vakjakt och drevjakt.

Blaser R8 Ultimate

Kaliber: .308 Win. Finns i alla Blasers kalibrar.

Längd: 113 cm.

Piplängd:52, 58 och 65 beroende på kaliber.

Vikt: 3,2 kg

Magasin: För fyra patroner plus ett i loppet.

Pris: 50 495 kr med fast bakkappa.

Tillbehör: Adjustable Recoil Pad 6 095 kr, Recoil Absorption System 3 375 kr

Generalagent: Blaser Group Sweden

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼