Vapentest

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.
Blaserfabrikens grundare, Horst Blaser startade tidigt ett samarbete med Gerhard Blenk med sikte på USA marknaden. 1992 kom prototypen till R93 som sedan visades på IWA 1993. 2003 kunde man visa den hundratusende R93 studsaren vilket placerar Blaser R93 på andra plats efter Mauser m/98. Efterföljaren R8 presenterades 2008. Resten är känd historia.

Blaser R8 Carbon Success

Blaser R8 har ett grundmurat rykte som precisionsvapen. R8 skjuter om möjligt ännu bättre än R93 som blev ett erkänt prickskyttevapen. När tumhålsstockarna, R8 Success, lanserades blev de snabbt mycket populära. Ergonomin ger ett bekvämt naturligt grepp som otvivelaktigt underlättar skyttet. Nu har Blaser tagit R8 in i rymdåldern på riktigt genom att utnyttja karbonfiber i sin kolvtillverkning. Karbonfiber har tidigare använts i extrema tävlingscyklar, tennisracketar, bilar och inom rymd och flygindustrin. En R8 Carbon Success är tre hekto lättare än en R8 Professional Success. 1 174 gram är vikten för stomme utan avtryckare och slutstycke. Skillnaden är inte stor kan tyckas men efter en dags jakt i tuff terräng känns varje hekto. Blaser har kombinerat karbonfibern med läderarbeten i pistolgrepp, kolvkam och på framstock. Slutresultatet är imponerande. En utmärkt bakkappa och stålinlägg i stommen kompletterar hela paketet. Blaser R8 Carbon Success är handgjord och har ett skyddande UV-lager som skydd mot vädrets makter.

R8 Carbon Success med 6XC

Jag valde att sätta en 6XC-pipa i Carbon Successtocken. Balansen hamnar mellan händerna på ett behagligt sätt som gör skyttet enkelt och naturligt. I bänk känns Carbon Success mycket bra att skjuta med. Det är dock i ståendeskytte som tumhålskolven kommer helt till sin rätt. Det jag upplevde är att handen får en annan vinkel och därmed blir avfyringen bättre. Det kändes som avtryckarvikten blev lägre än tidigare. Efter att ha kontrollerat avtryckarvikten med våg så kan jag konstatera att det inte var någon skillnad.

Norma 6XC

Patronen konstruerades av den i skyttesammanhang välkände amerikanen David Tubb som har vunnit många NRA Long Range Championship, NRA High Power Championship och Camp Perry Championship med sin egenkonstruerade 6XC. 2007 kontaktade David Tubb Norma och ett samarbete etablerades. 6XC är framtagen som en uppgradering av 6BR. Norma laddar med 95 grain Nosler BST och 100 grain Oryxkulor för jakt och Bergerkulor, Diamond Line, för tävling. 6XC skjuter otroligt täta träffbilder och är lätt att handladda. I vart fall Redding har laddverktyg för kalibern.

Blaser Carbon Bipood

I paketet från Normark finns utöver stommen även en bipood i kolfiber. Blaser Carbon Bipood finns till R8 Professional och R8 Professional Success. För att fästa bipodden på studsaren måste pipans främre del bytas ut. Det är en enkel operation som görs med den medskickade insexnyckeln eller den nyckel som används när pipan skall sättas fast i stommen. Två skruvar som lossas och framänden på pipan viks ut och lossas och ersätts med den medföljande framdelen som finns med två dimensioner på pipkanalen, standard och matchpipa. Själva benstöden sitter fästa i pipdelen med en relativt kraftig magnet. Med samma typ av magneter hålls benstöden ihop när man transporterar benstödet på vapnet eller i benfickan. En magnet håller också benstödet i utfällt läge. Benstödet är 20 cm i hopskjutet läge och 30 cm när benstödet är utdraget. Låsningen känns stabil och fötterna har gummiskydd som kan tas bort och stödet har då en stålspets. Benstödet väger blygsamma 160 gram. Men smakar det så kostar det, kilopriset blir högt.

Blaser optik

Blaser har utökat sitt sortiment med både handkikare, kikarsikten och ett rödpunktsikte. Blaser optik har CCC, multiple layer coating, (Contrast and Color Corrective Coating), som skall ge förstklassig kontrast i alla ljusförhållanden. Linserna skyddas av SLP coating (Smart Lens Protection) som är baserad på nanoteknik som gör att smuts och vatten rinner av och underlättar rengöring.

Blaser 2,8-20×50 iC

Blasers kikarsikte är utan tvekan en optisk högkvalitativ produkt som nu tar upp kampen med Zeiss och Swarovski om marknadsandelar i premiumsegmentet. Med tre kikarsikten och ett rödpunktsikte är utbudet gott. Blaser 1-7×28 iC, 2,8-20×50 iC och 4-20×58 iC, det sistnämnda med generöst objektiv för nattvak. Blaser 2,8-20×50 erbjuder en stor spännvidd på användningsområden och den som vill ha ett sikte för drevjakt finns 1-7×28. Det sistnämnda har en finess i rödpunkten som i de lägre förstoringarna är större för drevjakt och i de högre förstoringarna mindre för precisionsskytte.

Snabbjustering

Blasers två större kikarsikten har QDC Quick Distance Control som innebär att avståndet kan justeras på ett enkelt sätt. Systemet har två enkla funktioner. Vapnet skjuts in och tornet nollställs. Det är en liten operation som kräver en specialnyckel som medföljer. Sedan finns markering för en inskjutning fyra cm högt på 100 meter för den som snabbt vill ha den inskjutningen. När tornet är i sitt nedtryckta läge är det låst och när det lyfts upp blir markeringarna synliga och höjdjustering kan lätt göras. När tornet är upplyft och en höjdjustering har gjorts kan det inte tryckas ner men det går att vrida. Detta är konstruktionen och den medför att man ser att en höjdjustering är gjord och påminner om att nollställa kikarsiktet innan det låses i ursprungsläget. Kikarsiktet kan också låsas i det läge som innebär +4 cm på 100 m. Alla reglage och inställningsrattar känns gedigna och finishen på kikarsiktet verkar bra. Blasers iC funktion är en bra detalj som tänder och släcker rödpunkten när mekanismen spänns och slackas. I korthet är det en magnet i spänntangenten som aktiverar en sensor i kikarsiktet och den belysta punkten i siktet tänds och släcks. Systemet är utvecklat av Blaser och fanns tidigare på Zeiss kikarsikten.

 Säkerhetsdetaljer

R8 är tidigare presenterad så någon djupare granskning är överflödig. Några säkerhetsdetaljer förtjänar ändå att nämnas. Slagfjädern går inte att spänna när magasin med avtryckare är urtagen. Vidare går det inte att avfyra en R8 om inte slutstycket är helt framfört och låst. När slutstycket inte är i låst läge pekar också slutstyckshandtaget något bakåt och det enda som händer är ett diskret knäpp. Säkerhetsmässigt är det bra säkerhetsdetaljer som Blaser konstruerat. Blasers system liksom andra tillverkares system med möjlighet att spänna mekanismen vid skott är utmärkt ur säkerhetssynpunkt. Någon säkring i traditionell mening saknas. Liknande lösningar hittar man också på en del drillingar där man spänner en separat slagfjäder för att avfyra kulpipan. Tar man bort avtryckarmekanismen som är integrerad i magasinet är vapnet obrukbart, en utmärkt och listig lösning på alla sätt. En ytterligare säkerhetsdetalj är att slagfjädern automatiskt slackas när avtryckarmekanismen tas ur vapnet. Blaser R8 levereras med ett ”blindmagasin” för vapnet och en skyddande hylsa för magasinet. Magasin med avtryckarmekanism kan låsas i vapnet med en liten tangent i systemets framkant.

Precision som klarar allt

Blaser R8 Carbon Success med 6XC-pipan levererade träffbilder som imponerar. 6XC skjuter tätt. Det var ingen nyhet men när fem skott nästan går i samma hål blir man trots allt överraskad. Det var dessutom ingen optimal skjutbänk och väderlek vid tillfället. Jag provade även en 9,3×57-pipa med Woodleigh 18,5 grams kulor. Även med en grövre kaliber med mera rekyl känns Blaser R8 Carbon Success utmärkt att skjuta med. Blaser kallhamrade pipor brukar leverera täta träffbilder. Rekylöverföringen är utmärkt och metallblocket i stommen är välgjort och väl bäddat i stocken. Enligt Blaser har toleranser minskats för att öka precisionen.

Sammanfattning

Blaser R8 Carbon Success stomme har en imponerande prislapp. Priset 2019 är satt till 88 000 kronor. Det är naturligtvis avhållande för många men för den som vill ha det bästa och senaste till sitt R8 system är det en sådan stomme som gäller.  

Blaser R8 Carbon Success

Vikt: stomme 1174 gram.

Längd: 74,5 cm.

Kaliber. 6XC samt 9,3×57 på testvapnet. Blaser har ett heltäckande kaliberutbud.

Säkring: Separat tangent för att spänna mekanismen.

Pris: 88 000 kr.

 

Tillbehör:

Kikarsikte

1-7/28 iC. Pris: 27 500 kr.

2,8-20/50 iC. Pris: 34 900 kr.

4-20/56 iC. Pris: 34 900 kr.

Blaser Carbon Bipood. Pris: 7 500 kr.

Generalagent: Normark Scandinavian AB.