Jaktnyheter

Björnjägarna överraskade av det sena beslutet

Rovdjursföreningen har stoppat omfördelningen av björnkvoten i Jämtland. Beskedet kom sent igår kväll. Foto: GettyImages/arkivfoto: privat/arkivfoto: privat

Sent igår kväll eller tidigt i morse möttes björnjägarna i Jämtland av beskedet att jakten är lagd på is. För dem är det nu en fråga om det är värt att avvakta ett ytterligare snabbt beslut eller om det är läge att köra hem.

"}}

Klockan 17 i onsdags eftermiddag ringde Martin Brenne Länsstyrelsen i Jämtlands rovdjurstelefon för att kontrollera tilldelningen. Sedan packade han ihop hundarna och körde 50 mil till jaktmarken.

– Att köra 50 mil är ett lyxproblem. Jag vill inte låta som någon gnällig norrbagge, jag är bara förvånad över att beslutet kom så sent, säger Martin Brenne.

Andra i jaktlaget har haft koll på marken och alla var beredda att jaga denna morgon, när de istället möttes av beskedet på rovdjurstelefonen att förvaltningsrätten upphävt länsstyrelsens beslut.

– Jag blev överraskad. Vi var bereda att jaga så det blev en snabbvändning.

Vad gör du nu?
– Eftersom jag kört i natt kommer jag sova under förmiddagen, sedan avvakta några timmar och se om det kommer ett nytt beslut, säger Martin Brenne.

”Känns kontraproduktivt”

Björnjägare Rasmus Boström är denna morgon på väg hemåt. Det var efter klockan 22 igår som han möttes av beskedet att björnjakten överklagats.

– Hade jag kört igår kväll hade jag kommit hem så jäkla sent, så jag avvaktade. Hoppet är det sista som överger en och jag skulle ha jagat till 10.30 idag annars, säger Ramus Boström.

Han har inte lusläst beslutet men säger att han har lite svårt att förstå hur det rent praktiskt blir en skillnad utan zonindelning.

– Det har ju varit liknande zonindelning i Västernorrland i flera år, då man först har zoner och sedan släpper upp. Men de som överklagar utnyttjar ju bara sin lagliga rätt, säger Rasmus och fortsätter:
– Om det nu blir björnar kvar i norr vilket det känns som det finns stor risk för, ska man då ta höjd så att de skjuts under nästa års tilldelning inklusive föryngring? Det känns lite kontraproduktivt, säger Rasmus Boström.

Rasmus hundar levererade björn

Under onsdagen fälldes en björn för Rasmus hundar, plotten Bull och finnstövaren Boss.

När båda hundarna var släppta ”vinglade de fram och tillbaka” på ett bärhygge tills Boss hittade utspåret. Spåret ledde in på grannmarken och in på en huvudväg. Men trots att spåret blivit överkört hittade Boss rätt.

– Vi pratade med grannlaget som jagade älg i området där hundarna gick och spårade. Sedan gick det undan några kilometer och blev en klassisk björnjakt eftersom finnstövaren låg före plotten. Björnen stod men varje gång plotten kom nära gick det loss, en gummibands-effekt, säger Rasmus Boström.

Björnen gick dessutom över gränsen till Västernorrland, men vände sedan och hamnade på rätt sida igen.

– Sedan var det fast stånd och en av älgjägarna gick in och sköt björnen på ståndskall. Det var en hona på gissningsvis 80 kilo levandevikt, säger Rasmus Boström.

Hoppas på nytt beslut

Om björnjakten drar igång igen planerar Rasmus att vara tillbaka i Jämtland på lördag.

– Det är egentligen nu man ska börja jaga björn. Det är trevligt väder, svalt och skönt och inte svintidigt på morgonen. Far man ut vid 06 är det fortfarande skumt ute, säger han.