Björnjagande älgjägare får godkänt av länsstyrelsen

Länsstyrelsens personal är på det stora hela nöjd med hur årets kombinerade älgjakt och björnjakt genomfördes i Västerbotten.

Björnjagande älgjägare skötte jakten bra, tycker länsstyrelsens Linda Backlund. Foto: Gettyimages, montage

Björnjakten fick två starter i Västerbotten. Elva björnar från och med 21 augusti och tio björnar från och med starten för älgjakten, första måndagen i september. Ett av argumenten var att ”vanliga” jägare skulle få chans att skjuta björn, något som kritiserats hårt av specialiserade björnjägare.

Facit är att tolv björnar fälldes under älgjakten. Det blev en överskjutning och det fälldes en björn som nu är föremål för polisutredning.

I åtta fall rapporterades björn påskjuten utan att bli kvar på skottplatsen.

– I två fall var det älgjägare som stod för påskjutningen. Den ena björnen hittades död en liten bit bort, den andra friskförklarades sedan vi hittat spår efter två kulor som gått in i en gran, berättar Linda Backlund, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen i Västerbotten.

”Lite väl mycket”

De övriga sex påskjutningarna gjordes av jägare som var ute enbart på björnjakt.

– Det var många spekulationer om att älgjägare skulle vara sämre förberedda för björnjakt. Jag tycker att det är viktigt att det kommer fram att det inte var så, säger Linda Backlund.

Det är i nuläget oklart om länsstyrelsen i Västerbotten även nästa år kommer att besluta om delad björnjakt.

– På det hela taget gick det väl egentligen ganska bra. Men åtta påskjutningar utan att björnen blev kvar på platsen är lite mycket, säger Linda Backlund.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼