Björndoublé för vildsvinshundarna från Skåne och Blekinge | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan Björnjakt 2021
Johan Andreasson med Tikka och Hampus Nilsson med Betty hade minst sagt en lyckad björnjakt. Två björnar fälldes för de båda plottarna som till vardags jagar vildsvin. Foto: Privat
Björndoublé för vildsvinshundarna från Skåne och Blekinge

Hampus Nilsson och Johan Andreasson körde norr ut för björnjakt med plotthundarna Betty och Tikka som till vardags jagar vildsvin. Hur det gick?
– Det blev två björnar på en dag och två timmar så det var väl lyckat, säger Hampus Nilsson.

Hampus Nilsson från Listerlandet, en halvö sydöst om Sölvesborg, var på sin första björnjakt. Men redan förra året hade han lånat ut sin tik Betty till en jaktkompis som testade den på björn.

– Och hon jagade björn när det sköts förra året, så nu tog jag chansen när jag blev uppbjuden och åkte upp, säger Hampus Andersson.

”Riktig lyckoträff”

Med på resan var kompisen och skåningen Johan Andersson med sin plotthund Tikka som är äldre och lite mer erfaren. Även om de duktiga vildsvinshundarna har gått på björn tidigare är det svårt att veta vad man kan vänta sig.

– Det var en riktig lyckoträff. Här kommer vi från ett lite ställe i Skåne och Blekinge, utan björn så långt ögat når. Så provar vi att släppa och har ett jäkla flyt!

Björnjakten i Gävleborg började inte helt olikt vad hundarna är vana vid, med att banda i ett havrefält och släpp där det känns hett.

Inom kort blev en björn påskjuten men inte kvar på platsen. Men Betty och Tikka lyckades ställa björnen.

– Johan som varit där i flera år fick första tjing och gå in på ståndet och skjuta björnen, berättar Hampus.

Drev förbi hela passlinan

Dag två släpptes också hundarna vid ett havrefält och upptaget kom i ett blötområde några hundra meter längre bort.

– Det var fantastiskt roligt med ett riktigt drev som gick förbi hela passlinan. Alla hade björnen inom några hundra meter och var garanterat med i jakten. En passkytt sköt björnen och det blev ett väldigt fint avslut, säger Hampus.

I Gävleborgs västra område var många jaktlag ute och jakten avlystes redan under den andra jaktdagen.

– Så man får säga att med den tidspressen, och att så många var ute, så var det väldigt lyckat att få till två björnar på så kort tid, säger Hampus Nilsson.

Blodad tand

Nu har Hampus Nilsson fått blodad tand för björnjakt.

– Det var en jäkligt häftig upplevelse och det som var så roligt var att jaktsättet påminner mycket om när vi jagar vidsvin. Det var inte bara att vi gick i skogen timma ut och timme in och letade björnskit. Det var verkligen roligt att få vara med om.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!