Annons
Beslut om ny förvaltningsplan för skarven - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
9 månader sedan Naturvårdsverket
Nu tar regeringen steget mot en effektivare förvaltning av storskarven. Foto: Per Jonson
Beslut om ny förvaltningsplan för skarven
Regeringen öppnar upp för effektivare åtgärder

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten ska revidera den nationella förvaltningsplanen för storskarv. Det har regeringen beslutat. Målet är att minska den allvarliga skada på fiskerinäringen storskarven orsakar.

Mer kunskap om storskarvens effekter på fiskbestånden krävs enligt regeringen och myndigheterna ska därför genomföra predation- och födosöksstudier.

– Skarvförvaltningen ska bland annat syfta till att populationen ska vara hållbar ur ett kustmiljöperspektiv och regeringen anser att det finns skäl att revidera förvaltningsplanen för att kunna inkludera fler perspektiv, ökad kunskap samt förändrade jaktbestämmelser, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg i ett pressmeddelande från näringsdepartementet.

Målet med en ny förvaltningsplan är enligt regeringen att minska allvarlig skada på fiskerinäringen orsakad av storskarv. I ett pressmeddelande från näringsdepartementet skriver de:

Storskarvens effekter på fiskbestånd behöver därför kunna inkluderas i en ekosystembaserad förvaltning, med fokus på fiskarter och fiskbestånd som är hotade eller behöver återhämta sig” och fortsätter: ”Förvaltningsplanen ska även, om det bedöms lämpligt och förenligt med EU-rätten, underlätta för fleråriga skyddsjaktsbeslut samt användning av effektivare jakt- och skrämselmetoder som komplement till den jakt som bedrivs med skjutvapen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!