Jaktnyheter

Berit vill att skogsbolagen sänker arrendena på grund av coronakrisen

Berit Eriksson i Borlänge har kontakt med unga jägare som är oroliga för att pengarna inte ska räcka till för jakten, när coronakrisen slår till. Foto: Gettyimages och privat, montage
– Skogsbolagen borde bjuda till och sänka arrendena, kanske slopa dem helt ett år, säger Berit Eriksson i Borlänge. Hon varnar för att coronakrisen kommer att slå hårt mot framförallt unga jägare med osäkra anställningar.
Berit Eriksson kommer från en jägarfamilj i Långshyttan i Dalarna och har jagat i 50 år på olika platser i landet. Sedan 15 år tillbaka är hon sekreterare i Tunabygdens jaktvårdskrets i Borlänge och har ett unikt kontaktnät bland 800 jägare utspridda på 94 500 hektar. – Jag känner de flesta jaktledarna och jägarna här, konstaterar Berit. Nu varnar hon för vilka konsekvenserna kan bli i Jägarsverige till följd av den pågående coronapandemin.

Vill att skogsbolagen agerar

– Jag har talat med flera yngre jägare om det här. Ett exempel är ett ungt par där hon jobbar i butik och han har en korttidsanställning. De är oroliga för om det kommer att klara av ekonomiskt att fortsätta med jakten om det blir uppsägningar och de blir arbetslösa, säger Berit. Hon tycker att skogsbolagen nu borde agera och förhindra att coronakrisen tvingar människor att sluta med jakt på grund av tillfälliga ekonomiska problem. – Nu har skogsbolagen chansen att visa sin uppskattning till jägarkåren, genom att halvera arrendena, eventuellt ta bort dem helt under ett år. Bolagen upprepar hela tiden att vi måste klara av avskjutningen. Förlorar vi jägare som inte har råd att jaga, så kommer vi inte att klara av skjuta det vilt som förväntas av oss, säger Berit Eriksson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21