Jaktnyheter

Benneth strider för att kulturmärka och rädda löshundsjakten

Benneth Thyr varnar för att löshundsjakten är i fara i områden med starka vargpopulationer. Foto: Privat
Benneth Thyr i Gävleborg vill att löshundsjakten upphöjs till kulturarv. – Jag är rädd för att jakten med löshund kommer att försvinna helt om ingenting görs åt vargsituationen, säger han.

Benneth Thyr

Benneth Thyr satt som ordförande i Dreverklubben i Gävleborg i fem år. I februari hoppade han av. Men inte för att han tröttnat på att driva hundfrågorna, utan för att han ser ett akut hot mot hela den svenska löshundsjakten, vilket tidningen Ljusnan var först med att rapportera om i sin papperstidning. Han fortsätter nu strida för löshundsjakten i Facebookgruppen Rädda löshundsjakten, som har närmare 5 500 medlemmar. 4 500 personer har skrivit på uppropet om att kulturmärka löshundsjakten. – Jag har många kompisar som slutat släppa sina hundar, speciellt sedan den första snön kom och man såg mycket varg det är i Gävleborg. Det kommer att leda till att folk slutar köpa jakthundar och våra nordiska jakthundsraser är i fara, säger Benneth Thyr till Jaktjournalen.

Demonstration

Han har accepterat att Sverige ska ha en vargstam, men han vill att politikerna ger utrymme för generös jakt, så att stammen kan hållas inom rimliga gränser. – Tittar man på stora delar av Gävleborg så är det fullt med vargar. Det är egentligen bara här i östra delen av norra hälsingland som vi inte har fått något revir ännu. Men med den här utvecklingen har vi snart vargar här också, säger Benneth. Ett mål som han har är att få till en demonstration med löshundsfolk och hundar utan Riksdagen i slutet av maj eller början av juni.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21