Annons
Bekräftad: Stora attacken mot får i Siggefora-reviret var varg | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 månader sedan Siggeforareviret
17 får strök med i onsdags, vid ett vargangrepp i Siggefora-reviret. Foto: Länsstyrelsen i Uppsala
Bekräftad: Stora attacken mot får i Siggefora-reviret var varg

Under onsdagen dödades 17 får av varg öster om Tjärnsjö i Uppsala län. Länsstyrelsen bekräftar nu att det handlar om vargangrepp.

– Det är vår bedömning efter att vi tittat på skadorna på fåren. Vi har tagit DNA-prov för att få det bekräftat vilken eller vilka individer som har genomfört det. Om det handlar om vargar från Siggefora-reviret eller en vandringsvalp. Fjolårsvalpar eller föräldradjuret, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Ingen ansökan om skyddsjakt har kommit in till länsstyrelsen i dagsläget. Myndigheten har i dagsläget fokuserat på att få bort de döda och skadade djuren från hagen. De resterande fåren har tagits in för några dagar.

– Så att man inte belönar rovdjuren något extra. Risken för nya angrepp är förhöjd efter ett rovdjursangrepp, säger Sebastian Olofsson.

Ett rovdjursalert har skickats ut till djurägare i området så att de kan hålla extra koll. Länsstyrelsen hjälper den drabbade fårägaren att sätta upp lapptyg så att fåren sedan kan beta i en annan hage.

Ett fåtal synobservationer har kommit in till länsstyrelsen. Men observationerna har inte bekräftats, och eftersom det finns ett revir i området är varg synlig då och då.

– Angreppet upptäcktes tidig onsdagskväll. Någon granne hade sett fåren samma morgon och inte sett något angrepp då. När djurägaren kom dit var de flesta skadade fåren bitna i halsen och han fick avliva dem på plats, säger Sebastian Olofsson.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!