Annons
Bekräftad: Stora attacken mot får i Siggefora-reviret var varg | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
9 månader sedan Siggeforareviret
17 får strök med i onsdags, vid ett vargangrepp i Siggefora-reviret. Foto: Länsstyrelsen i Uppsala
Bekräftad: Stora attacken mot får i Siggefora-reviret var varg

Under onsdagen dödades 17 får av varg öster om Tjärnsjö i Uppsala län. Länsstyrelsen bekräftar nu att det handlar om vargangrepp.

– Det är vår bedömning efter att vi tittat på skadorna på fåren. Vi har tagit DNA-prov för att få det bekräftat vilken eller vilka individer som har genomfört det. Om det handlar om vargar från Siggefora-reviret eller en vandringsvalp. Fjolårsvalpar eller föräldradjuret, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Ingen ansökan om skyddsjakt har kommit in till länsstyrelsen i dagsläget. Myndigheten har i dagsläget fokuserat på att få bort de döda och skadade djuren från hagen. De resterande fåren har tagits in för några dagar.

– Så att man inte belönar rovdjuren något extra. Risken för nya angrepp är förhöjd efter ett rovdjursangrepp, säger Sebastian Olofsson.

Ett rovdjursalert har skickats ut till djurägare i området så att de kan hålla extra koll. Länsstyrelsen hjälper den drabbade fårägaren att sätta upp lapptyg så att fåren sedan kan beta i en annan hage.

Ett fåtal synobservationer har kommit in till länsstyrelsen. Men observationerna har inte bekräftats, och eftersom det finns ett revir i området är varg synlig då och då.

– Angreppet upptäcktes tidig onsdagskväll. Någon granne hade sett fåren samma morgon och inte sett något angrepp då. När djurägaren kom dit var de flesta skadade fåren bitna i halsen och han fick avliva dem på plats, säger Sebastian Olofsson.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!