Jaktnyheter

Grep björnjägare och åtalas för tjänstefel – får behålla jobbet

Polisen agerade polis på sin fritid och gjorde egna eftersökningar men brott kunde aldrig styrkas och utredningen lades ner. Arkivfoto: Per Jonson

En polis Dalarna agerade som polis på sin fritid och grep flera björnjägare. Agerandet blev förmål för åtal och snart hålls rättegången, men redan nu har polisens personalansvarsnämnd sagt sitt. Polisen får behålla sitt jobb.

Det var under en björnjakt för ett par år sedan som polisen grep fyra björnjägare för misstänkt grovt jaktbrott. Polisen var ordförande i viltvårdsområdet och var vid tidpunkten inte i tjänst.

Björnjägarna vars brott aldrig kunde styrkas lämnade in en motanmälan mot polisen som åtalades för tjänstefel. Förhandlingar ska hållas i slutet av denna månaden. Samtidigt har också polisens personalansvarsnämnd utrett polisens agerande.

Enligt Dala-Demokraten framkommer det nu att ansvarsnämnden anser att polisen kan behålla sitt jobb även om domen i tingsrätten blir fällande.

Dels är polisen åtalad för att ha trätt i tjänst utan att ha kontaktat åklagare eller polispersonalen som anlände till platsen.

Det andra tjänstefelet polisen står åtalad för är att han fortsatte göra egna efterforskningar i ärendet, tog bilder och tog föremål i beslag.

Domstolsförhandlingarna kommer hållas vid Falu Tingsrätt.