Annons
Bäver högg simmare i låret – nu ska den skjutas | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan Bäver
Kvinnan fick sys med tio stygn efter bettet från bävern. Nu har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt. Arkivbild: Gettyimages
Bäver högg simmare i låret - nu ska den skjutas

En bäver som attackerade en ung kvinna och bet henne i benet ska avlivas, enligt beslut av länsstyrelsen.

Den unga kvinnan och hennes kompisar var nära badplatsen i Tråvad i Vara kommun och tränade inför Vansbrosimningen. De såg att en bäver kom simmande i vattnet men tänkte att den säkert undviker människor, berättar Expressen som citerar Nya Lidköpings Tidning, NLT.

Plötsligt gick bävern till attack och högg kvinnan i ena låret.

– Jag skrek till och de andra stannade. Jag tittade snabbt bak mot mitt ben och såg att det var något brunt och hårigt där. Jag slog till den med handen och då simmade den i väg, berättar kvinnan.

Hon och kompisarna befann sig 600 meter ut i vattnet men lyckades ta sig in till land.

Tio stygn

Där konstaterade man att hugget gått igenom kvinnans våtdräkt. Läkare fick sy skadorna efter bäverns tänder med tio stygn och sätta in penecillin.

– Om en person simmar nära deras bosättning kan de tro att det är en annan bäver eller att någon inkräktar på deras revir, säger Göran Hartman, lektor vid SLU, till NLT och citeras av Expressen.

Hartman råder människor simmande människor att hålla ordentligt avstånd till bäverhyddor.

P4 Skaraborg rapporterar att länsstyrelsens personal konstaterar att eventuella bäverungar kan få sämre chanser att klara sig om ett föräldradjur skjuts. Men tjänstemännen framhåller att en bäver som attackerar badande inte kan accepteras.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!