Jaktnyheter

Bara en simmande älg – men ingen älgkris, enligt SVT

SVT och SLU uppskattar att det finns omkring 800 älgar i trakterna av Kullberg, Junsele och längs Ångermanälven just nu. Den sena våren uppges vara anledningen till att endast en älg simmat över älven i Den stora älgvandringen. Arkivbild: Gettyimages

I skrivande stund är det endast en älg som simmat över Ångermanälven i Kullberg, där SVT-produktionen Den stora älgvandringen har sitt fokus. Men någon älgkris är det inte, enligt SVT:s projektledare Johan Erhag.
– Det är enormt mycket älg i området, säger han.


Ursprungsplanen var att årets livesändningar skulle avslutas den 7 maj, på söndag. Med största sannolikhet blir det förlängning, låter det som på Johan Erhag.

– Jag kommer att släppa en glädjande nyhet i DUO-chatten vid tolvtiden idag, säger han hemlighetsfullt.

I fjol förlängdes sändningarna till den 11 maj.

Johan Erhag menar att det är den sena våren som medfört att endast en älg i år simmat över i Kullberg. Det är is på båda sidor av älven.

”Cirka 800 älgar”

– Älgarna är där och rör sig i området, men på grund av isen vill de inte kliva i och simma. Tillsammans med SLU uppskattar vi att det är cirka 800 älgar i området kring Junsele, Kullberg och en bit upp efter Ångermanälven, säger Johan Erhag.

I fjol simmade det över 67 älgar som fångades av SVT:s kameror. Det blev blev rekord för produktionen.

– Sedan simmar det säkert över älgar på andra platser där vi inte har kameror. Själva simningen är något som vi byggt upp programmet kring, det är en kul vinkel. Men det är vandringen i sig som är historisk och görs ändå. Älgarna är uppenbart i området och trivs onekligen där, även om den sena våren gör att de inte simmar, säger Johan Erhag.

Glad över rovdjur

Han gläds över framgångarna med att få rovdjur i bild. Både björn och järv och örnar har visat sig med jämna mellanrum på den fotoåtel som SVT filmar cirka 20 kilometer från Kullberg.

– Det ska finns två-tre björnar och några järvar i området kring åteln, enligt mannen som äger åteln, säger Johan Erhag.