Annons
Bantad ersättning till oskyldig i Hedinfallet - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan ersättning
Bantad ersättning till oskyldig i Hedinfallet
Justitiekanslern går inte med på de ersättningskrav som en oskyldig i Hedinfallet riktat mot staten. Bland annat bantas summan för lidande.
Mannen satt anhållen och häktad 26 oktober till 6 november 2018 misstänkt för inblandning i bland annat illegal vargjakt. Men han befanns oskyldig och utredningen lades ned.

Bantad ersättning

Mannen vände sig till Justitiekanslern och ville ha 20.000 kronor i ersättning för lidande, 13.714 kronor för förlorad arbetsförtjänst och ombudskostnader 3.510 kronor. Totalsumman var 37.224 kronor. Justitiekanslern bestämmer ersättningen till 29.469 kronor. Summan för lidande bantas till 14.000 kronor och ersättningen för ombudskostnader till 1.755 kronor. Dessutom påpekar Justitiekanslern att ersättningen för förlorad arbetsförtjänst är skattepliktig.

Omfattande publicitet

Mannen har i sin ansökan om ersättning pekat på att de allvarliga misstankarna medfört omfattande publicitet, vilket medfört lidande. ”När ett frihetsberövande har föranletts av vissa allvarliga brottsmisstankar kan ersättning för lidande bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av jämförbar längd. Vad som har framkommit om brottsmisstankarna i detta ärende medför emellertid inte att en förhöjd ersättning ska lämnas på den grunden”, skriver Justitiekanslern i sitt beslut. Rättsprocessen, där industriledaren Karl Hedin är en av de inblandade, inleddes hösten 2018 då Karl Hedin och flera andra män greps, anhölls, häktades och anklagades för bland annat illegal vargjakt. Det har snart gått två år och de inblandade väntar på besked om det blir åtal eller inte.  

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!