Annons
Bågjakt på högvilt ska utredas mer i Danmark - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan bågjakt
Danska Miljöstyrelsen efterlyser bättre beslutsunderlag om bågjakt på högvilt. Foto: Gettyimages
Bågjakt på högvilt ska utredas mer i Danmark

Försöket med att jaga högvilt med pilbåge förlängs i Danmark. Sedan ska det avgöras om jaktformen blir tillåten eller förbjuds.

Jakt & Fiske, tidning som drivs av Norges jägar- och fiskarförbund, rapporterar att bågjakt på högvilt har varit tillåtet på försök sedan 2018 i Danmark. Nu har den danska Miljöstyrelsen beslutat att försöket ska förlängas till den 31 augusti 2022.

Totalt har 140 dovvilt och kronvilt fällts med pilbåge i Danmark under försöksperioden. Men försöksresultaten uppges vara för knapphändiga för att Miljöstyrelsen ska vara nöjd med försöket.

Man har gjort litteraturstudier, begärt in rapporter från jägarna och jämfört uppgifter med en eftersöksgrupp som har 190 hundförare som medlemmar.

Miljöstyrelsen finner att det råder ett skillnader mellan jägarnas och eftersöksjägarnas rapportering och vill ha bättre data att stödja ett beslut om bågjakt på.

Miljöstyrelsens tjänstemän inskärper att allt högvilt som fälls med pilbåge fram till den 31 augusti måste rapporteras in. Myndigheten vill ha del av alla relevanta detaljer, exempelvis hur bytesdjuren reagerat när de påskjutits med pilbågar.

Bågjakt på småvilt är en godkänd och etablerad jaktform i Danmark.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!