Jaktnyheter

Avlivad vargvalp obduceras

Den förmodade vargvalp som hittades i Värmland och som avlivades av djurskyddsskäl, obduceras nu och ska artbestämmas. Foto: GettyImages

En förmodad vargvalp med navelsträngen kvar hittades av ungdomar i Värmland i början av maj. Nu har valpen kommit till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion och arbetstämning.

"}}

Som Jaktjournalen tidigare har berättat var det ungdomar och personal vid ett HVB-hem nordost om Lesjöfors i Värmland, som hittade valpen i skogen. Valpen var mycket liten och hade navelsträngen kvar och de tog hem valpen i tron om att det var en hundvalp.

Men polisen kontaktades och kom snart till hemmet med en eftersöksjägare. Valpen avlivades av djurskyddsskäl.

– Den bedömdes vara så försvagad att den avlivades, men hänvisning till att man kan förkorta djurs lidande, sa Lars Hedelin vid polisen, till Jaktjournalen då.
Det fanns ingen misstanke om brott.

Hos SVA

Igår, torsdag 3 juni kom valpen till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

De meddelar att en inledande obduktion har gjorts och att ett DNA-prov från en muskel tagits och skickats vidare för artbestämning.

– Den insända valpen vägde 340 gram, hade mörk gråbrun färgteckning, något ljusare över hjässa. Vitt stjärnliknande märke på bringa/nedre del hals vid virveln mellan frambenen. Den har slät kort hårrem. Mörk, svart nos. Navelsträng utstickande ca fyra millimeter, devis intorkad, säger Joakim Nordblom, pressekreterare på SVA.

Inte räv

SVA har kunnat utesluta att det skulle handla om en rävvalp.

– Den insända valpen har uteslutits vara räv. Nyfödd räv väger cirka 100 gram och har därutöver en ljus nos. För korrekt artbestämning inväntas svar från DNA-analys, säger Joakim Nordblom.

Grimsö forskningsstation som företagit sig att utföra DNA-analysen verkar under SLU, statens lantbruksuniversitet.