Jaktnyheter

Åtalas för att ha skjutit älg på fel mark

Älgen som fälldes i Lycksele kommun i november blir nu ett fall för tingsrätten. Bild: Eniro.se och Gettyimages, montage

Omständigheterna kring när en älg sköts i trakterna av Lycksele i höstas ska nu granskas av tingsrätten. En man i 40-årsåldern åtalas misstänkt för jaktbrott.

"}}

– Han måste ha vetat att han var på fel mark, säger mannen i familjen som äger jaktmarken.

Älgkon som det handlar om sköts någon gång mellan den 11 och 20 november 2021. Mannen som sköt ringde till markägaren och sa att han fällt en älg som eventuellt trillat på ägarfamiljens mark.

”400 meter”

– Vi gick dit och konstaterade att älgen skjutits cirka 400 meter från den plats där mannen hävdade att det skett. Då gjorde vi en polisanmälan, berättar mannen.

I stämningsansökningen till Lycksele tingsrätt står det att mannen förnekar brott och enligt ägarfamiljen hänvisar han till att han gått vilse och inte visste att han var på fel mark.

– Det tror vi inte på. Dels finns det en telefonmast som det är lätt att orientera sig efter, dels hade han GPS på hunden. Han måste ha vetat var han befann sig, säger mannen i ägarfamiljen.

Efter polisutredning har åklagare i vid åklagarkammaren i Umeå valt att åtala den misstänkte för jaktbrott.