Annons
Apropå norskt polisärende - bara vildsvin får jagas med termiska sikten i Sverige - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan termiskt sikte
Hjortar synliga tack vare termisk sikte. Men det är bara vildsvin på öppen mark och på åtel som får jagas med detta hjälpmedel i Sverige. Arkivbild: Per Jonson
Apropå norskt polisärende - bara vildsvin får jagas med termiska sikten i Sverige

Det pågår en polisutredning mot en norsk jägare som påstås ha använt termiskt sikte vid hjortjakt. Vad den utredningen utmynnar i är oklart, men i Sverige är det olagligt att jaga andra djur än vildsvin med termiska sikten.

Det är organisationen Rovviltets Röst som polisanmält en norsk jägare för att han använt termiskt sikte vid hjortjakt, vilket exempelvis tidningen Fauna rapporterar om. Polisen utreder.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, konstaterar dock att termiska sikten inte är tillåtna på exempelvis hjort i Sverige.

– Man får inte använda termiska sikten på annat vilt än vildsvin i Sverige. Dessutom är bestämmelsen att vildsvinen får jagas med dessa sikten bara på öppen mark och vid åtel, inte exempelvis i skogen, säger Gunnar Glöersen.

Det var den 15 maj 2019 som det blev tillåtet att använda termiska sikten i vildsvinsjakt i Sverige. Regeringen ändrade reglerna för att få ned tillväxten i vildsvinsstammen.

Så här skrev Regeringen om de nya reglerna:

”Beslutet innebär att elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet tillåts vid jakt efter vildsvin. Mörkersikten (termiska sikten) får dock endast användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser.”

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!