Jaktnyheter

Antijaktorganisation samlar in pengar för att sabotera björnjakten

Antijaktorganisation planerar att sabotera höstens björnjakt. Foto: Gettyimages, montage

En antijaktorganisation samlar in pengar för att sabotera höstens björnjakt i Sverige.
- Det tycker jag att man ska polisanmäla, säger Sven Severin, advokat med jaktärenden som specialitet.

"}}

Antijaktorganisationen skriver på Internet att man vill ha ekonimisk hjälp för att kunna störa höstens björnjakt i mellersta och norra Sverige.

”Tyvärr kostar det att sabotera en jakt. Aktivisterna behöver mat och tak över huvudet men också bilar och bensin eftersom jakten pågår i skogen och ibland väldigt långt ifrån samhället”, skriver företrädare för organisationen och vill att människor skänker pengar.

”Till och med på Internet”

Ulf Berg, före detta polis, riksdagsman för M och nu ordförande i Svenska Jägareförbundet i Dalarna, är kritisk.

– Det är brottsligt att störa jaktutövning. Det är en polisiär sak och jag hoppas att polisen också håller koll på den här organisationen och agerar, säger Ulf Berg.

Under några år har polisen och länsstyrelserna gjort gemensam sak och utövat speciell tillsyn av björnjakterna. Ulf Berg tycker att det nu finns tillfälle för polisen att kolla efter människor som försöker störa jakten.

– Ska polisen ut och kontrollera björnjägare kan de kanske lägga lite mer krut på de här personerna, som till och med på Internet berättar att de ska sabotera jakt, säger Ulf Berg.

Han pekar på att försök till jaktsabotage har avvärjts effektivt i de sammanhang där Svenska Jägareförbundet varit inblandat.

– Det gäller att sätta sig in i det regelsystem som finns, att man inte överreagerar och blir förbannad och själv går ”åsta” och blir brottsmisstänkt. Jägareförbundet ställer gärna upp och kommer ut och berättar hur man ska gå till väga, säger Ulf Berg.

”Brottslig verksamhet”

Sven Severin, advokat som specialiserat sig på jaktmål och själv är jägare, tycker att polisen genom en anmälan ska uppmärksammas på insamlingen i syfte att sabotera björnjakt.

– Man söker finansiering för en brottslig verksamhet, säger Sven Severin.

Det är alltså olagligt att sabotera jakt?
– Ofta hänvisar man till allemansrätten, men de är ju ute i syfte enbart att sabotera och omöjliggöra en lagligt sanktionerad jakt. Det har varit mycket skriverier om det här, att man ska införa en ny brottsrubricering, jaktsabotage, men då har det ansetts att det redan nu finns lagrum som fångar upp sådant här. Om syftet är att sabotera, menar jag att det är brottsligt, säger Sven Severin.

Nu är polisen ute med specialkommando för att kontrollera björnjakten – vad tänker du om det?
– Det är inte mer än rätt att begära att polisen då håller koll på de här grupperna som är ute efter att sabotera en jakt som är tillåten och eftersträvansvärd då man reducerar björnstammen, svarar Sven Severin.

Jaktjournalen har sökt polisens samordnare för tillsyn vid björnjakten men utan att nå honom.