Jaktnyheter

Ännu en vargattack på nötkalv – men skyddsjakt dröjer

För andra gången på kort tid har en nötkalv blivit attackerad av varg i Svalövs kommun i Skåne. Kalven lever men är illa biten. Foto: Länsstyrelsen

Återigen har en nötkalv attackerats av varg i Svalövs kommun. Om det är de revirmarkerande vargarna i området som gett sig på kalven krävs det fyra attacker innan det kan bli fråga om skyddsjakt.

– Djurägaren upptäckte på tisdagen att en kalv var skadad. Vi har besiktat den och funnit karaktäristiska bettskador efter varg, säger länsstyrelsens besiktningsman, Tom Espgård till Jaktjournalen.

Gården ligger i Svalövs kommun inom området där två vargar revirmarkerar i ett revir som fått namnet Söderåsen.

Den 5 juni dödades en kalv på samma ställe. Jaktjournalen har rapporterat om det här. Det rörde sig om en mindre kalv, Tom Espgård uppskattar levandevikten på den till cirka 40 kilo.

Illa biten

–Den här gången är det är en större kalv, som väger kanske 80 kilo. Den lever men är illa biten i bakben, ljumske, bogen och manken. Det kommer att krävas en hel del omplåstring, säger Tom Espgård.

Det fanns cirka 30 kor i beteshagen. Djurägaren vittnar om att korna har ett uppträdande som tyder på att det är vanligt med vargbesök vid hagen.

– Korna är väldigt uppmärksamma och ställer sig i cirklar, säger Tom Espgård.

Vad gör ni nu?
– I princip ingenting. Om det inträffar ett tredje angrepp kommer vi att akutköra alla salivtopsningar vi gjort. Handlar det om annan varg än de revirmarkerande går det att starta skyddsjakt efter tre angrepp. Är det revirvargarna som varit framme krävs fyra angrepp innan skyddsjakt är möjlig, svarar Tom Espgård.

Blir det i så fall skyddsjakt på länsstyrelsens initiativ?
– Ja, sannolikt, svarar Tom Espgård.

Skrämmande möte

Jaktjournalen berättade i februari om hundägaren Maria Dahlqvist, som var ute på promenad med sina hundar och fick uppleva ett skrämmande möte med de båda revirvargarna i området.

Vargarna kom så nära som ett par meter och morrade åt Marias hundar.
Hennes upplevelse och bild avslöjade att det sannolikt var revirbildning på gång.

Kalven har fått fått bett i bakbenen, ljumsken, bogen och manken. Foto: Länsstyrelsen