Ännu en björn fälld för Martin och hans gråhundar

På tisdagen föll ytterligare en björn för Martin Brenne och hans gråhundar Grom och Dolly. – En grinig hane på 97 kilo, konstaterar Martin.

Skytten Linus Sjölander, till höger, och Martin Brenne och gråhundarna Grom och Dolly. Foto: Privat

Jakten genomfördes strax söder om Stöde i Västernorrland, där man fick rapport om en synobs på en björn på tisdagsmorgonen.

– Jag släppte Grom och han fick upp björnen ganska snabbt. Efter 700 meter gångstånd blev det fast stånd och jag och Linus Sjölander smög oss in – jag filmade och Linus hade bössa, berättar Martin.

Rätt var det var kom björnen och Grom i gångstånd i en hyggeskant. De kom rakt på Martin och Linus.

– Han sköt men skottet tog i en gren och jag bedömer det var bom, säger Martin.

Kopplade Grom

Björnen och Grom bar iväg snabbt från platsen och i det läget valde Martin att koppla sin äldsta hund.

– Vi väntade en timme sedan släppte vi på Dolly istället. Det blev stånd i upptaget. Vi kom fram till tätt ris och björksly längs med en bäck och när vi hade 100 meter kvar hörde jag att Dolly och björnen rök ihop ordentligt. Och plötsligt kom det ut ett lodjur ur tätningen. Rätt så unikt, att ha både lodjur och björn inom ett så litet område, säger Martin.

Släppte Grom igen

Varken han eller Dolly ville gå in i den täta och blöta vegetationen, så Martin ropade till en jaktkompis att släppa Grom igen.

Den rutinerade gråhunden fick björnen i rörelse och efter cirka 300 meter kom den upp på en väg där Linus Sjölander kunde skjuta.

När detta skrivs återstår fem björnar på tilldelningen i Västernorrland. Martin och hans jaktkompisar har haft indikationer på att en större björn rör sig i området.

– Vi letar och får se om vi hittar den. Annars bär det av hem till rävjakt. I bilen sitter en rävstövare och en terrier som är lagom glada, säger Martin Brenne.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼