Karl-Bertil Karlsson blev utsatt för distansbedrägeri när han skulle köpa en begagnad pejl över nätet. Foto: Privat

Blåstes på en Garmin 320 – varnar för bondfångeri

Karl-Bertil Karlsson i Fristad köpte en begagnad Garmin via köp och sälj sajten Lokus men någon pejl såg han aldrig röken av. Nu vill han varna andra jägare för oseriösa bedragare.

När Karl-Bertil Karlsson blev av med sin handenhet ville han köpa en ny, men det visade sig att modellen – en 320, håller på att fasas ut. Eftersom han fortfarande hade hundenheterna kvar bestämde han sig för att leta på begagnatmarknaden. På köp och sälj sajten Lokus.se där lokaltidningar lägger upp privatannonser hittade han en pejl.

– Säljaren fanns i Tierp och skulle skicka pejlen så fort pengarna var insatta på hans konto. Jag satte över beloppet vi kommit överens om, men sen hörde jag inte något mer från personen.

Karl-Bertil kontaktade både Lokus.se och Mittmedia för att påtala att de hade bedrägeriannonser på sina hemsidor men de meddelade att de inte tog ansvar för annonserna. Han fick rekommendationen att göra en polisanmälan.

Händer inget

– Jag polisanmälde det hela och fick efter påtryckningar fick jag reda på vem som var ansvarig utredare. När jag kontaktade denne fick jag svaret att han var tjänstledig fram till 31 maj.

Karl-Bertil har själv gjort en del efterforskning och det visar sig att samma bedragare, eller i varje fall samma bankkontouppgifter figurerar i en likadan annons fast på en annan ort.

– Jag kontaktade säljaren med spelat intresse och fick samma svar som första gången. Han var inte intresserad av att ta emot kontant betalning. Jag sa nämligen att jag hade vägarna förbi och kunde hämta pejlen direkt.

Kontot återfinns hos SE-banken och nu vill Karl-Bertil få reda på hur mycket pengar som satts in på det aktuella kontot, men det är bara Polisen som kan begära ut de uppgifterna.

– Jag vet att intresset för Garmin 320 är stort nu när de inte görs längre. Jag kan tänka mig att det är många andra som gått på bluffen och så länge annonserna ligger kvar kan ju bondfångaren fortsätta blåsa jägare.

Stort problem

Enligt Pernilla Wetterskog, gruppchef för inkommande bedrägeriärenden på Polismyndigheten i Västra Götalands län pågår förundersökning i det aktuella ärendet.

– Men vi har säkert 200 inkommande ärenden i veckan och måste prioritera. Just nu står detta ärende på kö.

Enligt Pernilla kommer polisen naturligtvis se till att spåra pengarna, men det är inte alltid personen som är innehavare av kontot pengarna förts över till som är gärningsmannen.

– Det finns exempel på när konton kapats. När vi väl fått reda på bedragarens hemvist kommer utredningen handläggas där personen hör hemma.

– Det vågar jag inte uttala mig om.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15