Annons
Så anlägger du ett konstgryt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 dagar sedan Viltvård
Som vanligt när det vankas projekt, börjar vi med planerna vid ritbordet. Foto: Kalle Stolt
Så anlägger du ett konstgryt

Ett konstgryt kan vara ett effektivt hjälpmedel i viltvården. Eftersom det inte är ett naturgryt har du som konstruktör koll på det till fullo. Vi följde med när ett smart litet konstgryt, både anlades och premiärjagades. Det visade sig snabbt bli en riktig fullträff!

Predatorjakten är en av viltvårdens viktigaste grundpelare. Att jaga räv i gryt med goda grythundar är både roligt och effektivt, men långt ifrån alla marker hyser gryt lämpliga att släppa en hund i.

För Mathias Abraham, Onsala, Halland, blev ett anlagt konstgryt lösningen. Hans mark sköts praktiskt taget uteslutande med tanke på småviltet, varför efterhållandet av räv är av största vikt.

Köpt från Tyskland

Det går förstås att anlägga ett konstgryt uteslutande av befintliga cementrör och en för ändamålet modifierad cementtrumma som kittel. Mathias valde emellertid att prova ett tyskt koncept där man beställer grytet i byggsats, likt en IKEA-möbel.

Principen bygger på en enkel grytgång som leder fram till ett Y-kors framför kitteln. När hunden når räven i kitteln via den ena gången, är det enkelt för mickel att smita ut ur den andra och lämna grytet. Konstruktionen borgar för en etisk och effektiv jakt och är vidare särskilt lämplig för en unghunds första situationer i skarpt läge.


Grytgången delar sig precis innan kitteln vilket gör att räven kan smita ut. Fördelen med konstgryt som är en enpipa är att man vet var räven dyker upp. .

Grytet levererades på sommaren och Mathias och hans söner grävde ner det i en sluttning, med hjälp av en minigrävare som kördes av sonen Willhelm. Särskild hänsyn togs till att placera grytgången med ett litet fall, så att vatten inte blir stående samt att luft ska stiga upp in i grytet. Därtill lades grytgången i en svag sväng för att säkerställa att ljuset inte når in grytet.

Räv inne

Under senvintern noterar Mathias en ökad aktivitet kring grytet och vid en promenad med den unga tyska jaktterriern Sätters Kickass Håkan, markerar hunden tydligt intresse.

En vante lades framför grytöppningen och halvannan timme senare är vi på plats.

Hundens entusiasm går inte att ta miste på och han far raskt in i grytet när Mathias stryker kopplet. En bit in i gången börjar han skälla, men av skallet att döma är han en bit ifrån räven. Nåväl, det finns ingen standardmanual för en unghunds första möte med Mickel och vi kan inte annat göra än att vänta.

Efter en stund kommer Håkan ut, ruskar på sig, lyfter benet mot en stubbe och vänder åter in. Nu låter det som om skallet kommer lite längre in i grytet, men efter en kvart kommer han åter ut och tar kontakt med husse.

Champagnekork

Mathias håller Håkan mellan stövlarna en stund för att se om räven behagar lämna grytet när lugnet råder. Efter fem händelselösa minuter får Håkan åter komma loss och den här gången vittnar skallet om tätare kontakt med kombatanten i underjorden.

Efter en kort stund tystnar skallet och sekunden därefter kommer räven som en champagnekork ur grytöppningen.

Mathias blir nästan överrumplad och första hagelpipan i drillingen skjuter över den snabbt flyende räven. Andraskottet kommer snabbt och sitter där det ska.

Räven gör en kullerbytta ett femtontal meter framför grytöppningen. Håkan var räven hack i häl, men ett tiotal meter efter när skottet föll och dessutom i helt säker vinkel. Nu är han framme vid bytet och firar segern med några rejäla ruskningar i den döda räven.

Räven lämnar grytet som en champagnekork.

”Det gick ju bra”

Mathias bryter drillingen och ler från öra till öra. Det är inte bara första räven för Håkan och det nyanlagda grytet, utan även hans första gryträv.

– Det gick ju bra, trots mitt stressade förstaskott, säger han. Tusan vad fort han kom!

Den skjutna räven är en liten tik och så här i februari månad kan man misstänka att hon är dräktig och därmed skulle valpat i närheten om en dryg månad. Premiärjakten i grytet bjöd således inte bara på en minnesvärd jaktupplevelse, utan kommer även områdets småvilt till nytta inför stundande yngeltid.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!