André fällde björnhane på 245 kilo i Jädraås

André Eklund från Jädraås i Gävleborg fick skjuta sitt livs första björn i licensjakten. Det blev en händelserik och rörlig jakt där André och en av hundförarna följde drevet i flera kilometer innan den 26-årige jägaren avslutade det hela med sin gamla Husqvarna 8x57JS.

Lyckad björnjakt i Jädraås i Gävleborg. Från vänster Robert Jonsson med smålandsstövaren Svante, André Eklund och Christoffer Skålberg med östsibiriska laikan Rävlons Cammi (Kira). Foto: Privat

– Det var på premiärmorgonen och vi hade inga uppslag alls. Men vi dröjde oss kvar på skogen och då ringde de från grannjaktlaget och berättade att de haft fart på något djur som gått in på vår mark. Men de var inte säkra på att det björn, eftersom deras hund jagar allt, berättar André Eklund.

Smålandsstövare och laika

De jagade med en smålandsstövare och en östsibirisk laika och bandade av en väg där björnen skulle ha gått förbi. De hittade bara ett spåravtryck och eftersom det inte fanns några andra uppslag släppte de hundarna.

– Hundarna spårade 500-600 meter innan det blev upptag. Det gick iväg kanske fort en bit och stannade nära en väg där vi hade en passkytt. Kanske fick den vind av skytten för den vred om och gick över vägen en bit ovanför honom. Sedan gick det iväg bra fort i fem-sex kilometer, berättar André.

Därefter övergick jakten och i stånd och gångstånd om vartannat och de båda jakthundarna kompletterade varandra på bästa möjliga sätt. Stövaren skällde när björnen rörde sig och laikan när det blev stopp.

”En jäkla promenad”

André och hundföraren satte efter.

– Det blev en jäkla promenad för oss, men vi lyckades komma ikapp och kunde genskjuta och springa in i en förstagallring efter en skogsväg. Där mötte vi hundar och björn och jag fick se dem första gången på 30 meters avstånd. Men då var laikan så nära inpå björnen att det inte gick att skjuta, konstaterar André.

Han och hundföraren stod på en kulle och björnen gick förbi de på bara åtta meters avstånd. Plötsligt röt björnen åt laikan och det blev en lucka mellan hund och björn och André kom till skott.

Den 245 kilo tunga björnhanen blev kvar på platsen. Den gamla repeterstudsaren av märket Husqvarna och kalibern 8x57JS gjorde jobbet bra.

– Jag köpte den väl för 1.000 kronor och fick med några askar skott. Det var lagom pris, säger André.

Han har varit med farsan sin på jakt sedan han var liten pojk. När han blev tillräckligt stor fick han vara med på uppsiktsjakt och sedan tog han jägarexamen som 17-åring.

Brasfäll och korv

Det här var första björnen för honom.

Skinnet efter den välväxtra björnhanen kommer att bli en brasfäll och köttet är skickat för korvtillverkning.

– Jag kommer att bjuda jaktkompisarna och släkt och vänner på korv. Det blir väl mycket korv att äta själv, säger André med ett skratt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼