Jaktnyheter

Alla tre hundarna smittade av den dödliga diarrén

Pål Lönnergård miste sin fem månaders valp, men tiken och hannen klarade sig. På bilden syns hanen Rex. Arkivfoto: Per Jonson

Dreverjägaren och SM-vinnaren Pål Lönnergård, Unnaryd upplevde rena mardrömmen i veckan. Alla hans tre drevrar insjuknade i den mystiska hundsjukdomen med blodiga diarréer som följd.

– Min femmånaders valp dog till följd av smittan.

Pål Lönnergård är märkbart skakad av den senaste veckans ohyggliga händelser hemma på gården i Unnaryd. Efter en svampplockartur förra söndagen när hans lilla drevervalp Axie, skulle skogstränas, spydde hon.

– Men valpar spyr ju. Hon hade ätit en pinne och kotte och tuggat i sig lite kantareller när jag plockade dem. På morgon när jag gick ut till hundgården kom hon inte ut. När jag kikade in låg hon där död, i en stor pöl med blodig sörja. Jag bara satte mig ner på backen. Helt chockad.

Samma signaler

Pål Lönnergård fattade ingenting men när Axies mor Gixie, dagen därpå spydde och fick diarré kastade han sig i bilen med henne och for till djursjukhuset i Helsingborg. Gixie var illa däran.

– Hon sattes på dropp och låg inne i fyra dygn. Tankarna gick. Vad var detta för något. Var det svampförgiftning eller hade någon annan förgiftat hundarna?

Pål har också funderingar på om smittan som drabbat hans hundar är samma som spred sig i Norge 2019.

– Den hade ju liknande utveckling.

Inte en till

Samma dag Pål skulle hämta Gixie går han förbi hundgården och då kommer inte Rex ut. Han är Påls äldsta drever, nu elva år, och pappa till valpen som dog.

– Jag ropar på honom men får ingen respons. Det är inte ett livstecken men till slut kikar han ut ur kojan.

Rex är helt slut och kraftigt nedkyld efter att ha legat i sitt eget spy.

– Tankarna gick i spinn. Ska min trogna kamrat sluta sitt liv på detta sätt, nerspydd och med bajset pulserandes ur ändan. Det är i värdigt. Jag tog beslutet att åka in med honom trots att han är elva år. Han ska inte få dö.

Personalen på mottagningen i Slöinge konstaterade att Rex var i mycket dåligt skick, kraftigt nedkyld och uttorkad. De meddelade direkt att han kanske inte skulle klara natten.

Vill ha svar

Dagen därpå får Pål besked att Rex blivit bättre och sannolikt kommer klara sig.

– Vilken lättnad. Det har varit en jävla mardröm. Med all säkerhet så var det ingen svampförgiftning men vad var det i så fall? De har tagit avföringsprov och blodprov som ska analyseras. Insjuknandet går blixtsnabbt och är allvarligt. Ser man sin hund kräkas och får diarré ska man ta det på allvar.

I dag är både Gixie och Rex på bättringsvägen och hemma i Unnaryd igen.