Jaktnyheter

Älgtjur käkade upp nästan hela äppleodlingen

En älgtjur frossade på äpplen i odling. Nu har det fattats beslut om skyddsjakt. Foto: Gettyimages

En ung älgtjur tog sig in i den inhägnade äppleodlingen. Där har han frossat ordentligt. Runt 70 procent av äpplena har han satt i sig. Nu blir det skyddsjakt

Den sörmländska äppleodlingen består av runt 700 äppleträd. I år blir dock skörden betydligt mindre än vanligt. Någon gång under september lyckades nämligen en ung älgtjur ta sig in i den inhägnade odlingen, det uppger Eskilstuna kurirern.

Väl inne har han gått hårt åt odlingen. På runt 70 procent av odlingen har han satt i sig all frukt.  I början av oktober lyckades man jaga ut älgen med hjälp av hundar men kom tillbaka.

Beslut om skyddsjakt

Efter det har man utan resultat försökt driva bort älgen med handklapp, hundar och genom att avlossa skott med hagelgevär Uppenbarligen uppskattar älgtjuren äpplena mer än han tycker att störningarna är jobbiga för kvar har han blivit.

Enligt den sökande finns det en uppenbar risk att även den resterande delen av odlingen förstörs om älgen får vara kvar och en ansökan om skyddsjakt har därför lämnats in, skriver Eskilstuna kuriren.

Länsstyrelsen Sörmland bedömer att den sökande har försökt med förebyggande åtgärder och att ingen annan lämplig lösning än skyddsjakt återstår om ytterligare skador ska förhindras.

Tillståndet gäller från den 20 oktober till och med den 20 november.