Jaktnyheter

Älgjaktpremiär på is – Flera områden drar i handbromsen

Inte alla jaktlag ska ut och jaga älg när jakten drar igång den åttonde oktober. Arkivfoto: Per Jonson

Den åttonde oktober startar älgjakten men det är inte alla älgjägare som far till skogen. På flera håll ser det mörkt ut och hela skötselområden har beslutat att lägga ner jakten i år. Orsakerna är flera.

"}}

Jaktjournalen skrev redan i april om Harbergets älgskötselområde i Dalarna. Området på drygt 23.000 hektar la efter fyra dagar ner älgjakten i fjol och i år kommer de inte ens gå ut.

– Det finns inte någon möjlighet att jaga. Vi har åtta vargar här. Dessutom har vi björn, järnväg och riksvägar som också beskattar älgstammen. Enligt vår beräkning skulle vi kunna ha en avskjutning på 0,4 älgar per tusen hektar. Det är inte jaktbart, säger Sven Gunnar Jansson, ordförande för skötselområdet.

”Känns inte bra”

Han har jagat i markerna i över 40 år och det är med bitterhet i rösten han beskriver hur det känns att låta studsaren stå kvar i vapenskåpet.

– Det är första gången jag inte jagar älg. Det känns inte bra. Jag vet inte vad man ska säga, det går inte att beskriva känslan.

Eftersom de allra flesta i älglaget bor på annan ort så kommer de inte heller vara ute på marken i samband med premiären.

– Vi kommer inte genomföra någon älgobs. Vem skulle åka hit enkom för det, säger Sven Gunnar Jansson.

Vill hålla igen i två år

Även på andra håll i landet drar älgskötselområden i handbromsen. Västra Nossans älgskötselområde i Västra Götalands län har beslutat att kraftigt minska avskjutningen i år.

– Vi ville egentligen inte ha någon jakt alls. Vi fick då en tilldelning på sex vuxna och sex kalvar. Efter en kompromiss blir det nu totalt nio kalvar, endast dubbelkalv, som får skjutas av de 17 lagen i området via avlysningsjakt. Tanken är att lagen på detta sätt ändå kommer gå ut och jaga så vi får in älgobs, säger Börje Persson, ordförande i skötselområdet.

Enligt han har stammen minskat i trakten de senaste åren och även medelvikten har gått ner.

– Jag tror foderbrist och konkurrens med annat klövvilt är orsaken.

Men blir inte konkurrensen större om ni låter älgstammen nu växa?

– Det är viktigt att dovstammen beskattas hårdare. Jag skulle vilja att vi fördubblar avskjutningen. Nu har länsstyrelsen också beslutat om storskalig skyddsjakt här.

Beslutet att hålla igen på älgjakten i skötselområdet har tagits emot väl av jaktlagen.

– Inga har protesterat. Jag hoppas vi kan hålla igen även nästa år så de vuxna djuren hinner bli ytterligare ett år äldre. Vi behöver få upp medelåldern på korna.