Inventeringen gjordes med en värmekamera på en drönare och visar att älgarna återvänt i stor skala till brandområdet i Västmanland. Foto: Skogsstyrelsen

Älgboom i brandområde – Skogsstyrelsen rekommenderar ökad avskjutning

Skogsstyrelsens inventering visar att det finns mer än fyra gånger så många älgar i brandområdet i Västmanland jämfört med ett genomsnittligt älgförvaltningsområde. Nu rekommenderar de ökad avskjutning.

Jaktjournalen har tidigare berättat om Skogsstyrelsens metod att

inventera med drönare och värmekamera i brandområdet i Västmanland. Nu visar inventeringen på 30 älgar på 1000 hektar och Matts Rolander på Skogsstyrelsen vill nu väcka de lokala jägarna och växla upp jakttrycket. – Markägarna i området har tagit sitt ansvar och planterat mycket tall och nu är det viktigt att man är på tårna i viltförvaltningen. Man kan inte vänta med att växla upp och öka jakttrycket.

Stora lokala skillnader

Det är den norra delen av brandområdet som inventerats. I det cirka 4000 hektar stora området kommer man bedriva skogsbruk och i 33 inventeringsrutor om 10 hektar fann man 11 älgar. Det ger en täthet på 30 älgar per 1000 hektar att jämföra med 6-7 i de närliggande områdena. Älgen är van vid dessa kalhyggesliknande omständigheter och har snabbt sökt sig till ungskogsområdet. Enligt Rolander är det inte ovanligt med fem gånger så många älgar i ungskogsområden som attraherar hjortdjuren. – Älgarna vistas 5 gånger så mycket av sin tid i ung skog och de lokala variationerna är stora. Därför är det viktigt med den lokala jakten och att sätta fingret på var viltet kommer att hålla till. Man kan också behöva se över rättvisan i jakten och kanske titta på en avlysningsjakt där man skjuter dem där de är. Andra iakttagelser man gjort i brandområdet är att fästingarna helt utplånats och precis nu börjar återhämta sig och att skogshönsen ser ut att trivas. – Jag har sett riktigt stora orrflockar. 20-30 fåglar i samma flock vilket är ovanligt i dessa trakter, avslutar Matts Rolander.

Daniel Sanchez 0300-306 21 daniel.sanchez@jaktjournalen.se