Jaktnyheter

Älgar med kameror kan avslöja gåtan med betesskador

En älg som fått en kamera monterad runt halsen.

Älgarna behöver en mix av olika näringsämnen och anpassar sitt födointag efter hur tillgången på mat ser ut. Men många frågor är obesvarade och därför ska nu tre älgtjurar på ön Vega i Norge förses med kameror - och förhoppningen är att få en exakt bild av vad de äter vid olika tidpunkter.

"}}
Robert Spitzer

– Vi ska filma i juli och försöka ta reda på vilken föda som är viktigast för älgen, säger Robert Spitzer, doktorerad forskare vid SLU i Umeå, vars vetenskapliga problem är hur hjortdjur väljer vad de ska äta.

Man vet att älgar behöver en mix av kolhydrater, fibrer, socker, stärkelse, fett och olika mineraler. Sälj tycker de om, men det finns inte på alla ställen och då är frågan hur det påverkar matvanorna.

Minska betestryck

– Det verkar som om älgarna balanserar kosten genom att äta blåbärsris och tall. Om vi får reda på detaljerna kan vi också få reda på hur betestrycket skulle kunna minska, säger Robert Spitzer.

På ön Vega, som ligger i havet i västra Norge i höjd med Skellefteå på den svenska sidan, har norska forskare tre GPS-märkta älgtjurar. Nu inleder SLU och Robert Spitzer ett samarbete med norska forskningsinstitutet NINA och älgarna kommer att förses med kameror.

– Vi har kameror som ser ut som Gopro-kameror men är av bättre kvalitet. Nackdelen är att minneskorten inte kan spara mer än 16 timmar video, men det löser vi genom att ställa in dem så att de filmar 20 sekunder och sedan är avstängda i tre minuter. Då kommer lagringsutrymmet att räcka till en veckas filmande, berättar Robert Spitzer.

Forskarna kan fjärrutlösa kamerorna att lossna från älgarna. Sedan kommer man med hjälp av GPS-positionerna att kunna besöka de olika platser där älgarna betat och analysera exakt vad deras födoval innehåller för näringssammansättningen.

Jägareförbundet bidrar

Jägareförbundet har finansierat forskningen kring hjortdjurs matvanor med 200.000 kronor under två år.

– Från början diskuterade vi om det var möjligt att göra en studie med kameror i vårt hägn på Östermalma. Men vi kom fram till att det är för begränsat utbud av olika sorters mat för älgarna i hägnet. Med en sådan här studie kan vi lära varför betesskador uppstår, säger Bodil Elmgren, forskningssamordnare på Svenska Jägareförbundet.

Här finns video som visar hur älgkamerorna filmar.