Jaktnyheter

Alfavarg skjuten vid attack mot jämthund på älgjakt i Hälsingland

Vargen sköts på 15 meters avstånd. Foto: Länsstyrelsen

En vuxen varghane fälldes på lördagen i Hälsingland av en hundförare som försvarade sin jämthund mot attackerande vargar.
- Jag tror att det är den vuxne hanen i Loberget-reviret som skjutits, säger länsstyrelsens besiktningsman, Sone Persson, till Jaktjournalen.

"}}

Händelsen inträffade mellan Broberget och Sälmsjöarna, precis på gränsen till Dalarna vid elvatiden. Det var ett jaktlag som var ute på älgjakt och hundföraren släppte sin 3.5-årige jämthundshane.

– Hunden hade gjort en sökvända och kom tillbaka. Den försvann åt ett annat håll och plötsligt hördes något skall, men ganska snart övergick det i slagsmål. Hundföraren var 200-300 meter bort och skyndade sig till platsen. När han kom dit var det två stora vargar som stod på hunden – och runt dem fanns tre mindre vargar som troligtvis var valpar, berättar Sone Persson.

15 meter

Vargarna slet av hunden peljhalsbandet

Hundföraren skrek allt vad han orkade och avancerade fram emot hund och vargar. Vargarna avbröt inte attacken och på 15 meters avstånd sköt hundföraren verkanseld mot den ena vargen. Han avfyrade ytterligare ett skott och då föll vargen.

– Den andra vargen avbröt inte attacken förrän han var alldeles framme vid hunden. Då stack den och de mindre vargarna in mot Gävleborgs-hållet, berättar Sone Persson.

På platsen syntes tydliga spår efter tumult, mossan var uppriven och på marken låg hundens pejlhalsband som vargarna slitit av.

– Jämten hade hål lite överallt i huvudet men kunde gå på egna ben ned till bilen. Han fördes till veterinär och där får man kolla närmare vilka skador han fått, säger Sone Persson.

Under medelhull

Vargen som sköts var vuxen, vägde 37 kilo och hade slitna tänder. Sone Persson bedömer att den inte var i god kondition utan under medelhull.

– Om man ska utgå från vinterns inventeringar tror jag att det kan vara den vuxna hanen i reviret Loberget som skjutits.

Sone Persson har kontrollerat uppgifterna i hundpejlen och jämfört med hundförarens berättelse, samt utfört skottplatsundersökning.

– Det finns ingenting att ifrågasätta, allt stämmer med hundförarens berättelse.

Åtminstone ett skott tog i bogen på vargen.

”Vargtätt område”

Det har bara gått en dag sedan en rävjägare tvingades försvara sin schillerstövare mot en attackerande varg i Hälsingland, i trakterna av Järvsö, några mil från platsen där jämthunden idag attackerades.

– Det är vargtätt område, konstaterar Sone Persson.

Det drabbade jaktlaget avbröt älgjakten för dagen.

Vargen sköts nära länsgränsen till Dalarna.