Annons
Aktivister hungerstrejkar mot norska vargjakten - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan aktivister
Norska aktivister har inlett en hungerstrejk i protest mot den statliga vargjakten i Norge. Foto: Gettyimages, montage
Aktivister hungerstrejkar mot norska vargjakten

Norska djurrättsaktivister hungerstrejkar i protest mot vargjakten som statliga tjänstemän just nu genomför i två revir i den norska vargzonen.

Jakten på 28 vargar innanför den norska vargzonen kunde inte starta den 1 januari som det var tänkt. Oslo tingsrätt gick på den linje jaktmotståndare framförde i sin överklagan och stoppade jakten.

Men Borgarting lagmannsrett gav klartecken för jakten, som startade när endast fyra jaktdagar återstod. När licensjakten var över hade endast en varg skjutits i reviren Bograngen och Römskog.

Då beslutade norska miljö- och klimatdepartementet att vargarna i de båda reviren ska tas bort av Statens Naturoppsyn. Det är skyddsjakt och då får jägarna undantag från en lång rad regler. Vargarna får exempelvis jagas från helikopter och andra motorfordon och med löshundar.

Drygt tio vargar fällda

Drygt tio vargar har snabbt fällts av statens jägare.

Norska aktivister har protesterat bland annat genom att blockera vägar för jägarna. Polisen har vid flera tillfällen avvisat aktivister från jaktområdena och det har upprättats polisanmälningar om skadegörelser på jägares bilar och låsanordningar till vägbommar.

Nu rapporterar Oslo Avisa att aktivister demonstrerar utanför miljö- och klimatdepartementet. Två av dem, Sidney Haugen och Anne Bjørg Halse, meddelar via tidningen att de inlett en hungerstrejk i protest mot vargjakten.

Deras plan är att inte äta någonting under den tid jakten pågår. Det kan bli till den 1 mars – om inte vargarna skjuts innan dess.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!