Åklagaren yrkar på fängelse för jägare som sköt kor

Åklagaren yrkare på fängelsestraff för den jägare som i augusti 2019 misstog sig och sköt två kor i Blekinge.

Mannen var på vildsvinsjakt i augusti 2019 och det slutade med att han sköt två kor, varav en var dräktig. Jaktjournalen har rapporterat om fallet bland annat här.

Sydöstran skriver i sin pappersupplaga att rättegången avslutades på måndagen och att åklagaren vill ha jägaren dömd till sex månaders fängelse. Åklagaren anser att mannen begick en rad brott i samband med jakten:

* Han sköt nära en sommarstuga och utsatte människor och egendom för fara.

* Han utsatte vildsvin för onödigt lidande.

* Han avlossade skott mot vildsvin efter att han förflyttat sig med bil.

* Han sköt två kor.

Sex månaders fängelse

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till sex månaders fängelse och att betala 9.300 kronor i skadestånd till koägaren.

Hela händelsen startade med att mannen sköt mot vildsvin som försvann från platsen.

Till rättegången hade åklagaren kallat Christer Pettersson, som tidigare jobbade på Naturvårdsverket men nu har gått i pension, som expertvittne.

Enligt Sydöstrans referat anser Pettersson att jägaren genomförde eftersöket på ett felaktigt sätt. Mannen satte sig i en bil för att hämta en eftersökshund. Då fick han se vildsvinen som han trodde han skjutit på, stannade bilen och avlossade nya skott.

Christer Pettersson menar att mannen i det läget inte kunde vara säker på att vildsvinen han sköt på var de han skjutit på vid första tillfället. Han hade inte följt vildsvinen med blicken och det fanns inga blodspår som han följde, menar Pettersson.

Yrkar på frikännande

Advokat Torgny Palm försvarar mannen och yrkar på att han frikänns. Sommarstugan där de första skotten avlossades tillhör den person som jägaren jagade vildsvin på uppdrag av.

– Han hade snarare ett åtagande att skjuta vildsvin på platsen, sade advokat Torgny Palm under rättegången, enligt Sydöstran.

Advokaten anser också att det inte är bevisat att vildsvin utsatts för onödigt lidande.

– Etiskt var det kanske fel men man måste bevisa att det handlade om onödigt lidande, sade Torgny Palm under rättegången.

Under rättegången framhöll han också att jägaren inte kan dömas för jaktbrott då det var tamdjur, kor, han sköt.

Dom faller den 12 oktober

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktlag bestulet på älgar

Jägarna i Hedens jaktlag i Norsjö i Västerbotten trodde inte sin ögon när de kom till älgslakteriet på torsdagsmorgonen – de skjutna älgarna hade stulits.
ANNONS ▼