Jaktnyheter

Afrikansk svinpest: Stor sökinsats planeras i helgen

Jakten på döda vildsvin fortsätter. En stor insats planeras i helgen. Foto: Privat

Inga nya fall av smittan har rapporterats sedan igår men sökandet efter kadaver fortsätter med obruten kraft. Samtidigt hålls i kväll ett stort möte för att planera sen stor sökinsats i helgen.

–   De rapporter jag fått talar om att man väntar sig flera hundra på mötet i dag. Om alla kommer i helgen vet vi inte men det är lättare på helgerna, säger statsepizootolog Karl Ståhl under den dagliga pressträff som myndigheterna håller.

Sökinsatsen har samma inriktning som tidigare, att leta efter kadaver för att kartlägga smittans utbredning men kommer också att beröra fler perifera områden i den stora zon som upprättats.

–   Det är jägare med lokalkännedom om den egna jaktmarken. Vilka beror lite på vilka jaktlag som kommer men det är också viktigt att veta att det inte finns döda vildsvin i ett område.

Kadaver bränns i morgon

I övrigt kommer man på den central som upprättats på soptippen i Fagersta under morgondagen att köra förbränningsugnen och bränna de grisar som hittills kommit in.

I nästa vecka planeras också för ett besök av experter från andra EU:länder som har erfarenhet av smittan. Till exempel från Belgien och Italien.

–   När de kommer på plats kan man se exempelvis hur genomför man genomsökningen av området och hur använder man, drönare och hundar, praktiska och strategiska frågor som är bra att diskutera på plats.