Jaktnyheter

Afrikansk svinpest: Så visar folk sin uppskattning till jägarna

Lars Björk med en liten del av de varor allmänheten skänkt till jägarna som letar döda vildsvin i Fagersta. En hel del har hunnit bäras inomhus när Jaktjournalen hälsar på. Foto: MIkael Moilanen

Allmänheten visar en överväldigande tacksamhet mot jägarna som letar döda vildsvin i skogarna i Fagersta. Folk skänker alla möjliga matvaror och drycker.
– Jag är rörd, säger Jägareförbundets Lars Björk.

Sökandena efter döda vildsvin är nu inne på sin andra vecka i skogarna i Västmanland. Nu står det klart att jägarna får ekonomisk ersättning, 300 kronor i timmen, men det kommer också in matvaror och dryck som sätter lite guldkant på tillvaron för de hårt arbetande manskapet.

Näringsidkare och privatpersoner skänker exempelvis mackor, godis, kakor, energidryck och vanlig dricka. De dyker upp på samlingsplatsen vid Folkets Hus i Fagersta och lämnar över sina varor till exempelvis Lars Björk, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, som koordinerar sökinsatserna.

– Det här ska ni ha, säger dom. Alla de här drickorna kom från Virsbo idag. Människor visar en otrolig uppskattning. Jag är rörd, säger Lars Björk och understryker genom att lägga ena handens knytnäve mot sitt bröst.

25 frivilliga

Att företrädare olika myndigheter hyllar jägarkåren för sina insatser – och att vanligt folk också visar innerliga uppskattning – värmer naturligtvis.

Fast det är vardag kom det 25 jägare på onsdagsmorgonen. De dirigerades ut i olika områden för att leta.

– Nu koncentrerar vi oss att leta nära områdena där stängslet är tänkt att sitta, säger Lars Björk.

Jaktjournalen berättade om elstängslet på tisdagen och planen på området som ska stängsla in står fast, även om det kan bli fråga om att välja alternativa vägar på några ställen – exempelvis på andra sidan olika vattendrag.

En kexchoklad sitter fint för dem som återvänder trötta och hungriga från sökandena. Foto: Mikael Moilanen