Jaktnyheter

Advokat skeptisk till bevisning i vargmål

Åklagare och försvarsadvokat är oense om hur stark bevisning det finns mot den man som står åtalad för inblandning i ärendet med en skjuten varg på sjön Amungen för snart fem år sedan. Foto: Gettyimages

Det har uppstått häftig ordväxling mellan åklagaren och en försvarsadvokat i målet där en ung falubo misstänks för illegal vargjakt. Den åtalades advokat underkänner bevisningen och är skarpt kritiskt till hur lång tid utredningen tagit.

Det handlar om den varg som sköts på sjön Amungen i Dalarna i mars 2019. Ett vittne tog en bild som nu är åklagare Anders Gustafssons starkaste bevis. Bilden föreställer en man som sitter på en varg på en skoter.

Falu-Kuriren rapporterar att advokat Magnus Lundh, som företräder den åtalade mannen, inte tror att bilden räcker för fällande dom.

På en åttagradig skala, minus fyra till plus fyra, säger analytikerna på Nationellt forensiskt center, att likheten mellan den åtalade och mannen på bilden är plus ett.

– Det är ju inte värt någonting. Eller så ska jag inte säga, men det är ganska lågt. Det räcker inte för att fälla någon med en etta, det gör det inte, säger Magnus Lundh till Falu-Kuriren.

Han konstaterar också att polisen inte hittat vapen, ammunition – eller den varg som ska ha dödats.

Annan bevisning

Åklagare Anders Gustafsson säger till Falu-Kuriren att annan bevisning – uppkoppling mot telefonmast, att den åtalade äger en likadan skoter som på bilden och den typ av glasögon som personen på skotern bär – ska räcka för fällande dom.

Även uppgifterna som kommer från telefonsystemet underkänns av advokaten.

–Det finns en samtalsuppkoppling den aktuella dagen och det var ungefär vid samma tid som vargen ska ha skjutits. I övrigt finns det inga samtalskontakter. Så jag vet inte riktigt hur det ska gå till att döma honom, säger Magnus Lundh till Falu-Kuriren.

Han är kritisk till att det snart gått fem år sedan polisutredningen inleddes och säger till tidningen att han överväger att JO-anmäla processen.

Den misstänkte är åtalad för grovt jaktbrott alternativt jakthäleri. Han förnekar brott.

Jaktjournalen har rapporterat om åtalet här.