Jaktnyheter

800 skarvar får skjutas i Söderhamn

800 skarvar får skjutas i Söderhamns skärgård. Arkivbild: Gettyimages

Länsstyrelsens personal i Gävleborg ger klartecken till skyddsjakt på 800 skarvar i Söderhamns skärgård.

"}}

Vid en inventering som gjordes 2021 fann man att det då fanns cirka 8.700 skarvar i skärgården i Söderhamn, skriver länsstyrelsen på sin webbsida.

Flera havsvikar och vattendrag i området är viktiga lekområden för olika fiskarter och det har investerats både kommunala pengar och EU-pengar för att gynna fiskbestånden.

Söderhamn-Norrala viltvårdsområde ansökte om skyddsjakt. Söderhamns kommun, Norrala Östra viltvårdsområde, Skärså fiskarförening, Ljusne Sportfiskeklubb och Stora Enso skog har gett till medgivande till jakten. De kommer också att delta i jakten inom sina respektive ansvarsområden.

”I länsstyrelsens regionala förvaltningsplan för skarv finns ett antal vattendrag och sjöar uppräknade med sårbara fiskpopulationer och som är känsliga områden avseende fisk. Flera av dessa områden ligger inom Söderhamns kust och skärgård. Länsstyrelsen beviljar därför skyddsjakt efter skarv för att förhindra allvarlig skada på de känsliga fiskpopulationerna”, skriver länsstyrelsens personal i sitt beslut.

Skyddsjakten får pågå från den 1 april till den 1 november.