300-kilos kviga dödad av varg i Danmark

Nu är DNA-proven färdiga och de visar att en 300-kilos kviga i danska Råstad Lilleå dödats av varg.

Det är danska Jydskevestkysten som rapporterar att kvigan dödats av varg förra veckan. Svaren från DNA proven kom den här veckan.

Ägaren, 16-årige Jacob Christensen, är förbannad.

– Mina kalvar ska inte användas för det här. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra, säger han till tidningen, som rapporterar att det tidigare dödats kalvar som vägt kring 50 kilo i Danmark.

Ändrar inte statens råd

Så stora byten som kvigan har de inte gett sig på.

Men danska Miljöstyrelsen ändrar ingenting i sina rekommendationer för hur djurägare ska skydda boskap mot varg.

– Det här är första gången vi har sett en vargattack på ett så stort djur. Vi anser det som ett speciellt fall eftersom kvigan fastnade i ett vattenhål på fältet så att det inte kunde försvara sig eller fly, säger Lasse Jensen, som är miljöplanerare vid Miljöverket, till Jydskevestkysten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼