Skoveltjur föll ihop – mystisk älgdöd i Bohuslän

En stor älgtjur föll ihop mitt framför ögonen på Martin Grahm, Skredsvik. Det är den andra älgen på bara en dryg vecka som mystiskt dör i området strax väster om Uddevalla.

En tillsynes frisk och välmående älgtjur trillade ihop mitt framför ögonen på Martin Grahm. Foto: Privat

Martin Grahm, lantbrukare och jägare kom i tisdags körandes med sin fyrhjuling vid lunchtid, på en grusväg inte långt från gården. Då ser han en stor älgtjur med rejäla skovelhorn komma springande över fältet.

– Älgen korsar vägen framför mig och fortsätter ut på nästa gärde. Efter ett tag ser jag hur den slänger lite med ena bakbenet. Sen faller den ihop. Den reser på sig och fortsätter men faller därefter ihop igen. Efter att ha ramlat uppemot åtta gånger blir den till sist liggandes.

Martin Grahm kontaktar polisen och älgen avlivas.

– Slaktkroppen vägde 300 kilo. Vi kunde inte se några tydliga skador som kunde orsaka beteendet. Den var lite blå på ett ställe men inte så mycket att det skulle påverka beteendet tycker jag, säger Martin Grahm.

Älgtjuren som uppskattningsvis hade omkring 17 taggar har hållit till i trakten länge och klarat sig eftersom så få vuxna älgar får fällas. Innan det nya älgförvaltningssystemet infördes sköts det betydligt fler vuxna djur, berättar Martin Grahm. Nu för tiden är det uteslutande kalvjakt i området.

– Här finns många älgar och det är mycket mer skador på jordbruksmarken än förr. Mat finns ju här så det är inte svält älgarna dör av. Tjuren hade hela vommen full av havre. Vi ska skicka in prover till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för att se om den var sjuk.

I början av augusti hittades en död älgko i närheten och i vintras hittades spår av ytterligare tre älgar som oförklarligt dött berättar Martin Grahm.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser